Ο 10χρονος Zion Harvey καταφέρνει και κρατά γερά το μπαστούνι καθώς παίζει μπέιζμπολ. Αυτονόητο; Πιθανώς για πολλά παιδιά, αλλά για τον Zion έχει μια πινελιά μεγάλης επιτυχίας, καθώς το αγόρι ήταν το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών.
Έχουν περάσει δύο χρόνια από την επέμβαση, όπως γράφει το BBC, και οι γιατροί του αγοριού είναι ενθουσιασμένοι με την πρόοδό του.
Ο Zion μπορεί να γράψει, να φάει, να ντυθεί- αλλά και να αρπάξει το ρόπαλο του μπέιζμπολ και να παίξει.
Παρότι τα χέρια του προέρχονται από δότη, ο εγκέφαλός του τα αποδέχθηκε σαν δικά του, σύμφωνα με τις εξετάσεις του.
Η Δρ Sandra Amaral, μέλος της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τον Zion στο νοσοκομείο παίδων της Φιλαδέλφεια, δήλωσε στο BBC πως ο Zion εξακολουθεί να σημειώνει σημαντική πρόοδο.
«Μπορεί να κουνήσει το μπαστούνι του μπέιζμπολ συντονίζοντας εξαιρετικά τις κινήσεις του. Μπορεί να γράψει καθαρά το όνομά του. Η αίσθηση που έχει για τα χέρια του εξακολουθεί να βελτιώνεται, είναι εκπληκτικό» τόνισε. «Μπορεί να ακουμπήσει το μάγουλο της μαμάς του και να νιώσει το άγγιγμα».
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν ενδείξεις πως ο εγκέφαλος του Zion δημιούργησε νέα νευρωνικά κυκλώματα για να θέσει στον έλεγχό του τα νέα του χέρια.
Ο Zion γεννήθηκε με δικά του χέρια αλλά σε ηλικία δύο ετών οι γιατροί χρειάστηκε να τα ακρωτηριάσουν.
Το αγόρι είχε εμφανίσει σήψη και είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των χεριών του, από τον καρπό, και των ποδιών του κάτω από το γόνατο. Έπασχε και από νεφρική ανεπάρκεια.
Σε ηλικία τεσσάρων ετών υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού με δότρια τη μητέρα του και τέσσερα χρόνια μετά απέκτησε τα νέα του χέρια.
Η επέμβαση, που έγινε το 2015, ήταν σοβαρή, Παρότι δεν ήταν η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών- η πρώτη είχε γίνει το 1998- ο Zion ήταν το μικρότερο παιδί που έμπαινε στο χειρουργείο για μια τέτοια διαδικασία.
Οι γιατροί του λένε πως το ιατρικό ιστορικό του, μαζί με τη θετική προσωπικότητά του και την αποφασιστικότητά του, τον αν έδειξαν σε ιδανικό υποψήφιο για μια τέτοια επέμβαση. Υπήρξε όμως και η απαραίτητη αναμονή για δότη με το ίδιο μέγεθος χεριών, χρώμα δέρματος και συμβατότητα ομάδας αίματος.
Τρεις μήνες μετά τα μοσχεύματα βρέθηκαν και ιατρική ομάδα σαράντα επιστημόνων έδωσαν μάχη όλη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες για να τοποθετήσουν στον Zion τα νέα του χέρια.
«Θέλαμε να είμαστε σίγουροι πως θα έχει επιτυχία και μάλιστα για όλη του τη ζωή» δήλωσε ο Δρ Benjamin Chang, συντονιστής του προγράμματος μεταμόσχευσης χεριών.
Δύο χρόνια μετά, ο Zion τα πηγαίνει πολύ καλά.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο, σύμφωνα με τους γιατρούς του Ζion, ήταν το πόσο καλά ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλός του «παρά την απουσία χεριών στη σημαντική για την ανάπτυξη περίοδο μεταξύ δύο και οκτώ ετών, ηλικία πλούσιας κινητικής εξέλιξης για τα παιδιά».
«Ο εγκέφαλός του επικοινωνεί με τα χέρια του. Ο εγκέφαλός του ‘λέει’ στα χέρια του να κινηθούν κι αυτά κινούνται. Κι αυτό είναι από μόνο του εξαιρετικό» είχε πει ο επικεφαλής χειρουργός που έκανε την επέμβαση στον Zion Δρ Scott Levin.
localStorage.clear();
Πηγή