Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, το νομοσχέδιο με τίτλο: «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η διαβούλευση που ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει δύο βασικούς στόχους. Καταρχάς, τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας πολιτογράφησης Αλλογενών Αλλοδαπών για την αντικειμενική, διαφανή, γρηγορότερη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας (Ε.Ι.) σε όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά και την εξάλειψη των πηγών διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.
Ο δεύτερος βασικός σχετίζεται με την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη μείωση του διοικητικού κόστους και των εισροών στο σύστημα, καθώς και με την αύξηση του βαθμού εποπτείας των οργανικών μονάδων.
Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών:
– Δεν αλλάζουν οι βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας (Ε.Ι.).
– Θεσμοθετείται η αντικατάσταση των συνεντεύξεων ενώπιον των Επιτροπών Πολιτογράφησης με ένα ενιαίο, πανελλαδικού τύπου, σύστημα γραπτών εξετάσεων. Θα διεξάγονται δύο φορές το χρόνο και η επιτυχία σε αυτές θα οδηγεί τον συμμετέχοντα στην απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π). Η εξέταση θα αφορά σε γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδο Β1) και γνώσεις σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, γεωγραφίας και πολιτικών θεσμών της χώρας. Σε άτομα που ανήκουν σε ειδικές μαθησιακές κατηγορίες (π.χ. δυσλεκτικοί, ανάπηροι, ηλικιωμένοι κ.λπ.) δίνεται η δυνατότητα προφορικής εξέτασης την ημέρα των γραπτών εξετάσεων, πανελλαδικού τύπου, από ειδική επιτροπή στα ίδια, όμως, θέματα.
– Η απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης από εδώ και στο εξής. Στο τέλος της διαδικασίας ο αιτών θα δίνει ολιγόλεπτη συνέντευξη σε δύο στελέχη της υπηρεσίας για εξακρίβωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξής του.
– Θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις παραπάνω εξετάσεις και των αλλοδαπών που η αίτησή τους εκκρεμεί στις υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Έτσι, θα μπορούν να επιλέξουν αντί της συνέντευξης στην επιτροπή τη συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις.
– Δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας στο Υπουργείο Εσωτερικών για την πληρέστερη εποπτεία και αξιολόγηση των επιμέρους οργανικών μονάδων (15 Διευθύνσεις) κατά τις επιταγές του επιτελικού κράτους.
– Με την ίδρυση δύο νέων θεματικών Περιφερειακών Διευθύνσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιλύεται το μακροχρόνιο πρόβλημα καθυστερήσεων στην απόδοση Ελληνικής Ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται από το Υπουργείο, οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες «βρίσκονται στο πνεύμα των προτάσεων του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που υποβλήθηκε σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ε.Α.Δ. και της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Επίσης, εντάσσονται στην ενιαία στρατηγική του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του νομικού και λειτουργικού πλαισίου της Ιθαγένειας. Ταυτόχρονα, προωθείται η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της Ιθαγένειας (ηλεκτρονικός φάκελος, ψηφιοποίηση αρχείου) με την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών».
Πηγή