Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Σε οικονομική ανάσα ελπίζουν οι γουναράδες της Καστοριάς στο 3ο Fur Shopping Festival

Να μετατρέψουν σε ευκαιρία τα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο της γούνας παγκοσμίως, επιχειρούν με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, οι γουνοποιοί της Καστοριάς και της Σιάτιστας, παρά τη μείωση των εξαγωγών τους στα 35-40 εκατ. δολάρια φέτος, έναντι των 400 εκατ. δολαρίων το 2013, τη συρρίκνωση των ενεργών μονάδων τους σε 1.000-1.500 σήμερα, από περισσότερες των 10.000 τη δεκαετία του 1970-1980 και τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, που σήμερα έχουν περιοριστεί στις 7.000. ‘Οπως ανέφεραν μέλη του Συνδέσμου Γουνοποιών της συγκεκριμένης περιοχής της δυτικής Μακεδονίας, «Προφήτης Ηλίας», οι Έλληνες γουναράδες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι όχι μόνο δεν καταβάλλονται από ηττοπάθεια, αλλά καταφέρνουν να ξαναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους, οπότε παραμένουν αισιόδοξοι και δεν τα παρατούν.

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που έγινε από την ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, ενόψει της διοργάνωσης του 3ου Fur Shopping Festival, που θα διεξαχθεί στο διάστημα 1-3 Νοεμβρίου 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, επισημάνθηκε ακόμη ότι το επικείμενο φεστιβάλ γούνας θα δώσει οικονομική ανάσα σε μια νεκρή περίοδο για τις πωλήσεις. Το 3ο Fur Shopping Festival, που πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, αφορά σε χονδρικές και λιανικές πωλήσεις προϊόντων γούνας, δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ από γούνα.

‘Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών της περιοχής «Προφήτης Ηλίας», Ιωάννης Κορεντσίδης, στη φετινή διοργάνωση που αναμένεται να προσελκύσει εμπορικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο (πέρυσι ήταν πάνω από 350, από 29 χώρες), δίνουν το «παρών» 80 Έλληνες εκθέτες και ένας αριθμός ξένων. Πρόσθεσε πως «όπως γίνεται από το 2016, έτσι και φέτος, με τη διοργάνωση θα ανοίξει το αεροδρόμιο στην Καστοριά, στο οποίο και φέτος θα προσγειωθεί πτήση τσάρτερ, που θα μεταφέρει 40 άτομα από το Κίεβο», ενώ συμπλήρωσε ότι αναμένονται πολλοί μεμονωμένοι επισκέπτες από, μεταξύ άλλων, Ρωσία και Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κορεντσίδης σημείωσε ότι «εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την παγκόσμια αγορά και όπου εντοπίσουμε ευκαιρία για είσοδό μας, είμαστε πανέτοιμοι να το πράξουμε» και γνωστοποίησε ότι στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή στη Νότιο Κορέα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Νίκος Κατσάνος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ άλλων είπε ότι προγραμματίζουν να έρθουν σε επαφή με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, ενώ δουλεύουν για την αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Καστοριάς «με κάποιο στην ΕΕ, πιθανότατα με αυτό στη Φρανκφούρτη». Μεταξύ άλλων, έθεσε το θέμα του φόρου πολυτελείας και στη γούνα, επισημαίνοντας: «τα λέμε στην Πολιτεία, αλλά δεν μας ακούν. Δεν γίνεται ένας Γερμανός τουρίστας στη χώρα μας να αγοράζει προϊόντα μας με ΦΠΑ 24% συν ένα 13% -συνολικά 37%- και στη χώρα του να πληρώνει μόλις ένα 19% ΦΠΑ».

Η απόφαση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ να συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών για την συνδιοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας της Καστοριάς αποτέλεσε «την απαρχή μίας πετυχημένης και παραγωγικής σύμπραξης για την προβολή και την ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς και δυναμικού κλάδου της οικονομίας» επεσήμανε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Mεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην 44η Έκθεση Γούνας (2-5 Μαΐου 2019), λέγοντας ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός, που συμπεριλαμβάνεται μάλιστα στα τρία κορυφαία του κλάδου διεθνώς. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής οικονομικών της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Αλέξης Τσαξιρλής, υπογράμμισε το μοντέλο ανάπτυξης κλαδικών εκθέσεων που ακολουθεί η Καστοριά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από άλλες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας», καλώντας για υιοθέτηση της «καλής πρακτικής και από άλλους φορείς».

Ιστορική αναδρομή στον κλάδο της γούνας

Τεχνογνωσία, ποιότητα και εξειδικευμένο προσωπικό είναι στοιχεία που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία «μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην ΕΕ», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορεντσίδης, προσθέτοντας ότι η γουνοποιία είναι από τους ελάχιστους κλάδους εργασίας που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, με το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος να γίνεται με το χέρι. Στο ζενίθ τους οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα έτη 2012 και 2013 στα 310 εκατ. ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκαν στα 223 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου όμως του ποσού, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που αφορά σε πρώτες ύλες από γουνοδέρματα. Το 2015 οι καθαρές εξαγωγές του παραγωγικού και μεταποιητικού τομέα της γουνοποιίας ήταν μειωμένες στα 188 εκατ. ευρώ, «ως απόρροια της επιδείνωσης των δεικτών της ρωσικής οικονομίας και του εμπάργκο που έχει επιβληθεί».

Συνεχίζεται η επένδυση στην ενίσχυση του brand name της ελληνικής γούνας

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο, οι Έλληνες γουνοποιοί συνεχίζουν να επενδύουν για την ενίσχυση του brand name της ελληνικής γούνας και το όραμα -που εκπληρώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο- είναι η εξέλιξη και μετάβαση του κλάδου από την τέχνη στην επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες γουναράδες τονίζουν ότι για τη θετική έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται θα πρέπει το κράτος να εξετάσει σοβαρά την επαναφορά των φορολογικών, ασφαλιστικών και οικονομικών προνομίων της βιοτεχνικής ζώνης της γούνας, αλλά και να ενσωματώσει το συγκεκριμένο προϊόν στα προγράμματα εθνικής προβολής της χώρας για τον τουρισμό.

localStorage.clear();


Πηγή