Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Σε τεντωμένο σχοινί η αξιολόγηση, επανέρχονται οι φόβοι για Grexit

Ακροβατεί το θέμα της αξιολόγησης αφού λύση για την ολοκλήρωσή της δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων και οι δανειστές μένουν στις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Χθες το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έστειλε στους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία.

Οι ενέργειες που εκκρεμούν από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.

Επιστρέφει το φάντασμα του Grexit

Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild ανέφερε ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εισηγηθεί ως λύση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει στο κυβερνητικό μπρίφινγκ τις πληροφορίες που φέρουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εισηγείται Grexit σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Επικαλούμενη κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε πριν δύο χρόνια ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στο ίδιο άρθρο ο επικεφαλής της επιχειρηματικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, Κάρστεν Λίνεμαν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει μελλοντικά στην ευρωζώνη να προβλέπεται η διαδικασία πτώχευσης, όπως και ή δυνατότητα εξόδου ενός αφερέγγυου κράτους.

Οι δηλώσεις γίνονται στο φόντο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών ενόψει της ανακοίνωσης της βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου.Η Ελλάδα πιέζεται να πάρει μέτρα που ζητά το Ταμείο.

Ρέγκλινγκ: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει άλλη δόση προς την Ελλάδα

Η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αξιωματούχοι της έχουν τονίσει πως αυτό έγινε κατ’ εξαίρεση.


Πηγή