Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Σκληρή διαπραγμάτευση και προθεσμία 30 ημερών για την τελική συμφωνία

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος η δεύτερη μέρα της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Το οικονομικό επιτελείο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να έχουν ολοκληρώσει τις κρίσιμες επαφές τους.

Η Αθήνα αναζητά συνολική συμφωνία μέχρι και το επόμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και προχωρημένο επίπεδο, προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις και να ξεκλειδώσει έτσι η προοπτική για την εκταμίευση της δόσης και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό το ελληνικό ζήτημα δεν μονοπώλησε τη φετινή εαρινή Σύνοδο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο είχε την ευκαιρία να έχει σημαντικές συναντήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυρίως για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων έτσι όπως προέκυψαν από τον κύκλο συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι το εξής: Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους, ώστε να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είχαν επίσης διαδοχικά ραντεβού με τον βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Άντι Μπόκολ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Moσκοβισί, αλλά και τον Πόλ Τόμσεν.

Κόντρα Βερολίνου – ΔΝΤ για χρέος και πλεονάσματα

Παρότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στην ψήφιση μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την διετία 2019 -2020, φαίνεται όμως ότι οι δανειστές έχουν διαφωνίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και τη λύση για το χρέος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πιέζεται από το ΔΝΤ για γενναία λύση για το χρέος και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε την Παρασκευή πως «οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ».

«Όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά, ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για τη «δουλειά» του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τη διαφωνία ο ευρωπαίος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Δουλεύουμε μαζί για να φτάσουμε στα ίδια νούμερα. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλο δεν εξυπηρετεί τον στόχο. Γιατί στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να βρούμε μια κοινή τεχνική συμφωνία (staff-level agreement) και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε.»


Πηγή