Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Σκρέκας: Οι 7 προτάσεις για την ενέργεια -Στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επτά προτάσεις για την ενέργεια υπέβαλε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Τις υπέβαλε στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος προκειμένου, όπως ανέφερε, να πετύχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης και να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προκλήσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις είναι:

  • Να διασφαλιστεί ότι, ως προς το κόστος της ενέργειας, θα πρέπει να συνεισφέρουν ισότιμα όλοι οι τομείς της οικονομίας.
  • Να ληφθούν υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των χωρών-μελών.
  • Να θεωρηθεί το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι να έχουμε πρόσβαση σε επαρκή ενέργεια από ΑΠΕ.
  • Να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, τομέας που, πέραν του οφέλους από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, παρέχει και σημαντικές ευκαιρίες αύξησης της απασχόλησης.
  • Να αξιολογηθεί προσεκτικά η συμπερίληψη των οδικών μεταφορών και των κτιρίων σε ένα αυτόνομο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, διότι σε διαφορετική περίπτωση, κράτη – μέλη με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θα οδηγηθούν σε σημαντική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.
  • Να ληφθεί υπόψη ότι η δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα είναι μεν θετική, αλλά επειδή θα τεθεί σε λειτουργία σε 3 χρόνια από τώρα, θα αντισταθμίσει μόνο εν μέρει τις πιθανές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Σκρέκας: Μέχρι τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» -Τι θα ισχύει για οχήματα και ταξί

Σκρέκας: Θα συνεχιστεί η στήριξη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια

Κλείνοντας την εισήγησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δράσεις της Κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προχωρά στην εξασφάλιση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός στην τοποθέτησή του για την αειφόρο διαχείριση των δασών επισήμανε ότι η ορθολογική χρήση των δασικών οικοσυστημάτων και προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η πρόταση Σκρέκα για τις απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα

Ζήτησε, μέσα από ένα αυστηρό σύστημα πιστοποίησης, να υπολογίζονται οι απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνονται μέσω δασώσεων στους στόχους μείωσης των εκπομπών της βιομηχανίας. Αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση και αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος.

Πρότεινε, επίσης, την παροχή κινήτρων στη βιομηχανία για την ανακύκλωση ξυλείας και την επιβολή ελάχιστου ορίου στο ανακυκλωμένο ξύλο που χρησιμοποιείται στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα.


Πηγή