Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024

Στέγη για 32 ασυνόδευτα παιδιά στο νέο ξενώνα στο Καλαμάκι

Στέγη θα βρουν 32 ασυνόδευτα αγόρια, ηλικίας από 10 μέχρι 18 ετών, στο νέο Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Καλαμάκι, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, περίπου 1.490 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν την τοποθέτησή τους σε εξειδικευμένες δομές.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα φτιάχνεται αυτή η δομή. Είμαστε εξίσου πολύ λυπημένοι γιατί μας μένουν 1.490 παιδιά και αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε κρύψει ποτέ. Είμαστε αγχωμένοι με αυτό. Θέλαμε να γινόταν χτες, αλλά δεν μπορούμε. Τρέχουμε με όση ταχύτητα μπορούμε. Αισθανόμαστε την ευθύνη μας», επισήμανε κατά τα εγκαίνια του ξενώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Στην κατεύθυνση αυτή, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός, «πρέπει να εφεύρουμε καινούρια εργαλεία», ώστε «μαζί με οργανώσεις να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δομές, γιατί το μοντέλο των μικρών δομών θα αργήσει πάρα πολύ να καλύψει τις ανάγκες μας». Ήδη λειτουργούν πιλοτικά «και κάτω από κακές συνθήκες», όπως είπε χαρακτηριστικά, τρεις ασφαλείς ζώνες σε κέντρα φιλοξενίας και μέχρι τα Χριστούγεννα θα δημιουργηθούν άλλες 15 τέτοιες ζώνες. «Επίσης, θέλουμε κτίρια, όπως ένα παλιό ορφανοτροφείο ή ένα παλιό σχολείο, ακόμα και αν πρέπει να παραδεχτούμε ότι στις υπηρεσίες που θα παρέχονται θα κάνουμε εκπτώσεις ανεκτές σε επιστημονικό επίπεδο», καθώς, όπως συμπλήρωσε, «έχουμε δύο επιλογές: ή αφήνουμε τα ασυνόδευτα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μαζί με τους άλλους πρόσφυγες και μετανάστες ή έστω και με λιγότερη υποστήριξη φτιάχνουμε δομές για να τα βοηθήσουμε περισσότερο».

Ο κ. Μουζάλας σχολίασε ωστόσο και την «υποκρισία της Ευρώπης», καθώς «έχουμε 400 ασυνόδευτα παιδιά έτοιμα για μετεγκατάσταση και έχουν γίνει δεκτά τα 96». «Την ίδια ώρα διατυπώνονται κατηγορίες πολύ εύκολα, από θεσμικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, για την κατάσταση με τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα. Οι ΜΚΟ και οι θεσμικές οργανώσεις, παράλληλα με τις κατηγορίες στη χώρα μας, θα θέλαμε να κατηγορήσουν και άλλες χώρες γιατί δεν κάνουν μετεγκατάσταση», συνέχισε ο ίδιος.

Πάντως, την ίδια ώρα και για δεύτερο συνεχή μήνα «έχουμε καταφέρει να μην υπάρχουν παιδιά στα αστυνομικά τμήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα βρίσκονται 22 παιδιά σε αστυνομικά τμήματα, αλλά είναι transit, μεταφέρονται από το κέντρο φιλοξενίας στο αστυνομικό τμήμα και σε δύο τρεις μέρες μεταφέρονται σε καινούρια δομή», κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Ο ξενώνας στο Καλαμάκι λειτουργεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τη ΜΚΟ «Save the Children» σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής. Η χρηματοδότηση γίνεται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Είναι μία από τις 44 δομές για ασυνόδευτα που λειτουργούν σήμερα «και συνεχίζουμε», όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. «Αυτά που κάνει η χώρα μας είναι μοναδικά, γιατί μέσα σε έξι, επτά μήνες έχουμε τοποθετημένα 1.140 παιδιά σε εξαιρετικές δομές σε όλη τη χώρα», παρατήρησε η κ. Φωτίου. Η ίδια επισήμανε, ότι στο νέο αυτό ξενώνα συγκεντρώνονται τρεις καινοτομίες: «Συνεργάζονται φορείς κρατικοί, όπως το υπουργείο Εργασίας, το ΕΚΚΑ και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, με διεθνείς φορείς όπως το “Save the Children”. Επίσης, γίνεται προσπάθεια οι έφηβοι να βρεθούν σε ανάλογα κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως τα Ελληνόπουλα, και όχι απομονωμένοι, για να αισθανθούν πιο ασφαλείς. Τρίτον, εδώ για πρώτη φορά θα γίνει η ανάπτυξη προγραμμάτων αναδοχής γι’ αυτά τα παιδιά από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας». Ως το τέλος της χρονιάς το υπουργείο θα καταθέσει «την αναμόρφωση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας και για τα Ελληνόπουλα», πρόσθεσε η κ. Φωτίου, με σκοπό, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Σοφία Κωνσταντέλλια, «οι οικογένειες να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε αυτά τα παιδιά ανεξαρτήτως προέλευσης».

«Το εγχείρημα αυτό βρίσκεται στην κατεύθυνση της διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασυνόδευτους ανηλίκους», επισήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περικλής Τζιάρας.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, παρατήρησε ότι «η Ευρώπη είναι τα κράτη, είναι όμως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αν ορισμένα από τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καθυστερήσει τη μετεγκατάσταση, και αυτό είναι γεγονός, οι θεσμοί και ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τη χώρα και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε τα άλλα κράτη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι «θεσμικός εταίρος της κυβέρνησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτό γίνεται αλλά όχι στο επίπεδο που θα θέλαμε».

Στον ξενώνα θα φιλοξενούνται 32 ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 10 έως 18 ετών. Στο διώροφο κτίριο, που ανήκει στο ΕΚΚΑ και μέχρι πριν από δύο χρόνια λειτουργούσε ως καταφύγιο γυναικών σε ευαλωτότητα, περιλαμβάνονται 16 δίκλινα δωμάτια, καθώς και χώροι ψυχαγωγίας. Τα παιδιά θα υποστηρίζονται από 27 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων δύο κοινωνικοί λειτουργοί, ένας ψυχολόγος, ένας δικηγόρος, τέσσερις μεταφραστές και δύο δάσκαλοι, ελληνικής/αγγλικής γλώσσας και φυσικών επιστημών, οι οποίοι θα προετοιμάζουν τα παιδιά για τη φοίτησή τους στο Διαπολιτισμικό σχολείο Ελληνικού.

 


Πηγή