Με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό Δημόσιο.
«Υπάρχει μια Ελλάδα εξασφαλισμένη και μια που δεν είναι εξασφαλισμένη. Και δεν είναι περίεργο ότι όταν υπάρχει μια άδεια θέση στο Δημόσιο, εμφανίζονται ξαφνικά χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να την καταλάβουν. Είναι κομμάτι της νοοτροπίας. Είναι μια νοοτροπία η οποία λέει ας πιάσω μια θέση αυτή όπου μπορώ να κάθομαι, να μην εργάζομαι και να είναι σιγουρατζίδικη» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και έκανε λόγο για «δύο Ελλάδες».
«Είμαι βέβαιος ότι ο σταθμάρχης δεν αξιολογείτο και είμαι βέβαιος επίσης ότι και αν αξιολογείτο δεν θα κινδύνευε να απολυθεί. Δηλαδή, αυτό το στοιχείο ότι μπορείς να μην κάνεις τη δουλειά σου, να την κάνεις λάθος, αλλά παρόλα αυτά δεν κινδυνεύεις, η θέση σου είναι εξασφαλισμένη, αυτό είναι το χαρακτηριστικό όλης της δημόσιας διοίκησης, όχι μόνο του ΟΣΕ. Βέβαια στον ΟΣΕ αυτό έχει συνέπειες, αλλά παντού αλλού μπορεί να συμβαίνει» συνέχισε ο κ. Μάνος, καταλήγοντας στην άποψη ότι «η εικόνα ότι το Δημόσιο είναι ένας αχταρμάς είναι γενικευμένη, παντού είναι έτσι, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα» σχολίασε ο κ. Μάνος.
«Εγώ αυτό που παρατήρησα και το έγραψα, είναι αυτό που βλέπω, ότι σχεδόν πάντοτε αυτοί που απεργούν είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους. Είναι άνθρωποι οι οποίοι ούτε αξιολογούνται, αρνούνται να αξιολογηθούν, είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να απολυθούν, διότι έχουν κάποια μονιμότητα.
Αυτοί λοιπόν απεργούν και ταλαιπωρούν όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι δεν έχουν αυτό το προνόμιο. Δηλαδή δεν έχουν το προνόμιο ότι δεν απολύονται και δεν αξιολογούνται, διότι ο εργαζόμενος στο σουπερμάρκετ, για παράδειγμα, αξιολογείται από την επιχείρηση» ανέφερε, τέλος, ο κ. Μάνος.
Πηγή