Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Σταϊκούρας: «Ασκούμε πίεση στις τράπεζες να εργαστούν πιο μεθοδικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό»

«Υπάρχει βελτίωση της κατάστασης τους τελευταίους μήνες, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ικανοποιημένη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας ολοκληρώνοντας την ενημέρωση σχετικά με την πορεία «υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν. 4738/2020 στο πλαίσιο της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους» της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής που ζήτησε έγινε γιατί υπάρχει η πεποίθηση στο οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι πρέπει «να λογοδοτούμε και εμείς ως πολιτική ηγεσία και οι φορείς για την υλοποίηση των νόμων. Μακριά από «κινδυνολογίες» και «μαξιμαλισμούς» με πλειοδοσία ανεύθυνων παροχών, που ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσουν.

Σημείωσε πως πλαίσιο ρυθμίσεων με 170 δόσεις δεν έχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Εμείς, είπε, αυτά τα πλαίσια τα ενδυναμώσαμε, τα ενισχύσαμε, τα επεκτείναμε και μέσα στην υγειονομική κρίση. Θα πρέπει, τόνισε ο υπουργός, να έχουμε μια αίσθηση σε αυτό που ζητάμε και ποιο είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γιατί, στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Σχετικά με το εάν πέτυχε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ή όχι, ο υπουργός είπε ότι αυτό είναι ανάλογα με το που βάζει κανείς τον πήχη των προσδοκιών. Εάν τον τοποθετεί με το τι έγινε στο παρελθόν, θα πρέπει να αναγνωριστεί πως ήδη πέτυχε. Εάν ο πήχης τεθεί με βάση τις προσδοκίες που υπήρχαν, τότε βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης.

Σταϊκούρας: «Υπήρξε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης»

Υπενθύμισε την σειρά νόμων από το 2010 μέχρι το 2019, που θεσπίστηκαν για να μπορέσουν να ρυθμίσουν το σοβαρό πρόβλημα του Ιδιωτικού Χρέους, που όμως κανείς τους δεν πέτυχε. Ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε πως «πράγματι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης τους τελευταίους μήνες, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ικανοποιημένη. Διότι, όπως έδωσα και στοιχεία στην δημοσιότητα, υπάρχουν servicers με 80% αποδοχή και servicers με 45% αποδοχή αιτήσεων. Και αυτή η μεγάλη διαφορά δεν δικαιολογείται».

Σταϊκούρας: Όχι σε πλειστηριασμούς για κόκκινα δάνεια -Έγινε πρόταση, αλλά την απορρίψαμε

Σταϊκούρας: Αναβαθμίζονται οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες

Η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός, βοήθησε σημαντικά την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με κριτήρια τον Έλληνα φορολογούμενο και τον Έλληνα πολίτη.

Απαντώντας στους φορείς ότι έδωσαν 2 εκατ. ευρώ για την δημιουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είπε πως το κράτος έδωσε 500 εκατ. ευρώ μόνο για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» ζητώντας «να έχουν μια αίσθηση των μεγεθών» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά όλοι μας».

Επισήμανε, πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν είναι το μοναδικό εργαλείο, είναι όμως ένας μηχανισμός που άλλες χώρες δεν τον έχουν, η Ισπανία προσπαθεί να το νομοθετήσει επί δεκαετίες. Είναι ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους ιδιώτες να ρυθμίσουν συνολικά το χρέος τους. Ασκούμε πίεση και στις τράπεζες και στους διαχειριστές να εργαστούν περισσότερο και πιο μεθοδικά σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και μπήκαν στόχοι – φιλόδοξοι κατά κάποιους – αλλά για εμένα δεν είναι φιλόδοξοι καθώς θεωρώ πως η ρύθμιση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ θα έπρεπε να είναι στόχος για τις επόμενες 20 ημέρες, όπως άλλωστε έχω αναφέρει κατ’ ιδίαν και στους servicers και το λέω και δημόσια».

Σταϊκούρας: «Υπάρχει κίνδυνος διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, αλλά θα τον περιορίσουμε»

Εμείς, είπε ο κ. Σταϊκούρας, θέλουμε όλα να είναι στο φως και επειδή θέλουμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και διαύγεια είμαστε έτοιμοι να δούμε όλα τα στοιχεία ακόμα και ανά τράπεζα και servicer κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναγνώρισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει κίνδυνος διόγκωσης του Ιδιωτικού Χρέους και θα ήταν ανεύθυνο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να μην λέει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Αλλά ο ρόλος μου, «δεν είναι να κάνω διαπιστώσεις αλλά να επιδιώξουμε ως πολιτική ηγεσία να περιορίσουμε τους κινδύνους. Και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση λειτουργεί συνεκτικά και συλλογικά. Με πλέγμα δημοσιονομικών και μη μέτρων. Σε αυτή την κατεύθυνση η ευθύνη είναι τεράστια των τραπεζών και των διαχειριστών δανείων στο να συνειδητοποιήσουν την δύσκολη αυτή πραγματικότητα».


Πηγή