Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Στα σκαριά οι… «κυανόκρανοι του πολιτισμού»

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη υποσχέθηκε χθες Παρασκευή να επιδιώξει τη δημιουργία μιας ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα έχει αποστολή να προστατεύει μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον κίνδυνο καταστροφής τους σε περίπτωση ένοπλων συρράξεων, αλλά και ότι θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών.

Η καταστροφή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, όπως η αρχαία πόλη της Παλμύρας ή τα τεμένη του Τιμπουκτού στο Μαλί, αποτελούν πλέον τακτική πολέμου οργανώσεων όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος, τόσο για λόγους προπαγάνδας, όσο για την εξασφάλιση εσόδων από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά –ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ιταλία– υπέγραψαν στη Φλωρεντία της Ιταλίας, λίκνο της Αναγέννησης, μια συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι οπλισμένες ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, που αναπτύσσονται σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή το Νότιο Σουδάν, είναι γνωστές ως «κυανόκρανοι».

Η Ιταλία έχει ιδρύσει μια μονάδα «κυανόκρανων του πολιτισμού», την οποία προορίζει για να αναπτύσσεται σε περιοχές όπου ο ΟΗΕ διεξάγει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η χθεσινή συμφωνία συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση πως στο πλαίσιο αποστολών, θα αποστέλλονται μαζί με τους στρατιώτες συντηρητές ή αποκαταστάτες έργων τέχνης και ειδικοί στην ιστορία της τέχνης σε εμπόλεμες ζώνες.

Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς ακριβώς θα μπορούσε να προστεθεί μια τέτοια μονάδα σε μια ειρηνευτική δύναμη και πώς ακριβώς θα δρούσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την πρώτη του απόφαση για την πολιτιστική κληρονομιά, με την οποία καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εντείνουν τον αγώνα εναντίον των λεηλασιών και του λαθρεμπορίου αρχαιολογικών, θρησκευτικών και άλλων πολιτιστικών ειδών αξίας.

Η Ιταλία, η οποία φιλοξενεί τις συνόδους της G7 φέτος, είχε συστήσει ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας το 1969 για να εντοπίζει κλεμμένα αντικείμενα και έργα τέχνης, τα οποία συχνά διακινούνται παράνομα στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έκτοτε, το σώμα αυτό έχει ανακτήσει περίπου 800.000 κλεμμένα αντικείμενα τέχνης στην Ιταλία, η οποία έχει τις περισσότερες τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι δήλωσε ότι ο ίδιος και χώρα του θέλουν «να κάνουν τον πολιτισμό ένα εργαλείο διαλόγου μεταξύ των εθνών».

Ερωτηθείς πριν από τη συνάντηση της Φλωρεντίας πώς τα άλλα κράτη αντέδρασαν στο σχέδιο της Ιταλίας να εισαγάγει ζητήματα πολιτισμού στην ατζέντα του G7, ακόμη περισσότερο σε μια συγκυρία κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την επιθυμία να περικόψει τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες, ο Φραντσεσκίνι δήλωσε πως πολλά από τα υπόλοιπα κράτη εμφανίστηκαν «πολύ ανοιχτά» απέναντί της.


Πηγή