Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Στην κόντρα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ δεν ρωτάει τη Σεούλ

Στα όρια τραβάει το σχοινί ο αμερικανός πρόεδρος στη διελκυστίνδα με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της κόντρας αυτής στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παίζει το παιχνίδι της Πιονγκγιάνγκ και κινδυνεύει να αποδυναμώσει μια συμμαχία πολλών δεκαετιών με τη Νότια Κορέα, αποφεύγοντας τους αξιωματούχους της χώρας και απειλώντας να ακυρώσει μια εμπορική συμφωνία με τη Σεούλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια βόμβα υδρογόνου, ο Τραμπ δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μου Τζε-Ιν, αν και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Σε μια σειρά από tweets που ανάρτησε μετά την πυρηνική δοκιμή, ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, αλλά παράλληλα επέκρινε και τη Νότια Κορέα. «Η Νότια Κορέα συνειδητοποιεί, όπως τους είχα ήδη πει, ότι η κατευναστική τους ρητορική προς τη Βόρεια Κορέα δεν λειτουργεί, δεν κατανοεί παρά ένα πράγμα!», έγραψε απευθυνόμενος στον Μουν που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Σάββατο ο Τραμπ είχε επισημάνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, μια συμφωνία η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια.

Οι απρόσμενες επιθέσεις του αμερικανού προέδρου στη Νότια Κορέα αποτελούν έκπληξη. Αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι τα tweets του επιδεινώνουν την κατάσταση εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης. Ο Μουν ζήτησε μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή να επιβληθεί «η πιο ισχυρή τιμωρία» στην Πιονγκγιάνγκ, κυρίως μέσω της επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ προκειμένου «να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».

Ο Τζον Ντελούρι του πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ εκτιμά ότι ο Τραμπ «αποδίδει αυτή την περίοδο τόση λίγη αξία σε αυτή τη σχέση που είναι έτοιμος να επιτεθεί δημοσίως στον εταίρο του στη Σεούλ». Οι ΗΠΑ έχουν βάσει συμφωνίας αναλάβει την προστασία της Νότιας Κορέας, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στη χώρα 28.500 αμερικανοί στρατιώτες.

Η συμμαχία με τη Σεούλ αποτελεί επίσης πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στην Ασία, η οποία έχει στόχο να αντικρούσει την κινεζική επιρροή και να αποτελέσει ανάχωμα στη στρατικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Εκτός από τη συνομιλία του με τον Άμπε, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η Κίνα «προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά με μικρή επιτυχία». «Η ιεραρχία είναι ξεκάθαρη: η Νότια Κορέα βρίσκεται στον πάτο της πυραμίδας», παρατηρεί ο Ντελούρι.

Η προσέγγιση του Τραμπ ενδέχεται να είναι «ολέθρια για την νοτιοκορεατική πολιτική των ΗΠΑ», εκτίμησε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ο Άνταμ Μάουντ, του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο: «Η συνοχή της συμμαχίας είναι το πιο απλό μήνυμα και το πιο σημαντικό που πρέπει να σταλεί σήμερα». «Οι απόψεις του Τραμπ για το εμπόριο, τις διαπραγματεύσεις, την πολιτική συνέπεια, τις απειλές και άλλες προσβολές έχουν πλήξει τη συμμαχία», συνέχισε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Σεούλ ότι δεν πληρώνει αρκετά ακριβά την αμερικανική προστασία και είχε απειλήσει να ακυρώσει τη «φρικτή» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, η οποία είχε συναφθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Το θέμα επανήλθε όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα με τους συμβούλους του για το ενδεχόμενο απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Στο πλαίσιο των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενδέχεται να είναι καταστροφικό. Ένα γεγονός που υπογράμμισαν και τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης τα οποία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Η ακύρωση της συμφωνίας θα έστελνε «ένα λάθος μήνυμα στη Βόρεια Κορέα σχετικά με τη συμμαχία», εκτίμησε στο κεντρικό της άρθρο σήμερα η JoongAng Ilbo. Την ίδια άποψη έχει και ο Κόλιν Καλ του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά της τον καθησυχασμό της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Ακόμη περισσότερο τώρα που οι βορειοκορεατικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μπορούν λογικά να προκαλέσουν ερωτήματα για την πραγματική επιθυμία των ΗΠΑ «να διακινδυνεύσουν το Σαν Φρανσίσκο για να υπερασπιστούν τη Σεούλ». «Η υπονόμευση σε αυτό το στάδιο της συμμαχίας είναι επικίνδυνη και ανόητη», τόνισε ο Καλ. «Η διοίκηση πρέπει να μιλά με μία φωνή προτού η σύγχυση στερήσει από τις ΗΠΑ τους συμμάχους της, ή προκαλέσει έναν πόλεμο ή και τα δύο».

localStorage.clear();


Πηγή