Με τις αγοραπωλησίες ακινήτων να έχουν πάρει φωτιά τον τελευταίο χρόνο καταγράφοντας αύξηση 40% και το ελληνικό real estate να προσελκύει αγοραστές Έλληνες και ξένους που θέλουν να επενδύσουν είτε στη μόδα του Airbnb είτε στο πρόγραμμα της Golden Visa, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βάζει στο μάτι τον κλάδο των ακινήτων.
Παράλληλα με την επιχείρηση «Mπετόν Aρμέ» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Μύκονο και άλλα νησιά με στόχο τον εντοπισμό «μαύρων» οικοδομικών εργασιών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στρέψει τους ελεγκτικούς προβολείς στους ξένους που αγοράζουν κατοικίες στην Ελλάδα και σχεδιάζει νέου τύπου ελέγχους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb.
Το πρώτο δείγμα από τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν δείχνει ότι η φοροδιαφυγή ανθεί στο κλάδο των ακινήτων.
Οι πρώτοι 38 φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ. Την ίδια ώρα περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ καταβάλλοντας τελικά 253.301 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ από τη στιγμή που διαθέτει τα στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων τα οποία σύντομα θα είναι ηλεκτρονικά μετά το σχέδιο πλήρους ηλεκτρονικοποίησης όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και ψάχνοντας τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, θα μπορεί να εντοπίζει τις περιπτώσεις εκείνων των φορολογουμένων που αγόρασαν ακίνητο αλλά «ξέχασαν» να το δηλώσουν στο Ε9 και να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αλλά και τους φορολογούμενους που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν γλιτώνοντας έτσι το φόρο.
Σε πιλοτική μορφή έχουν ήδη τρέξει δύο διαφορετικά προγράμματα εντοπισμού των υπόχρεων και ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση των συγκεκριμένων μεθόδων εντοπισμού φορολογητέας ύλης. Η πρώτη πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε ήδη αφορούσε τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.
Παράλληλα έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.
Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους βραχυχρόνια μέσω διαδικτύου σε πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές.
Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων με τους φορολογούμενους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Πηγή