Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα στο πλευρό των κατοίκων της Σαμοθράκης έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο νησί του Βορείου Αιγαίου.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη Σαμοθράκη στις 25-26 Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στις υποδομές του νησιού, στο ζωικό κεφάλαιο, σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. «Δύο μήνες μετά, οι πληγές που επέφερε στο νησί η έντονη νεροποντή του Σεπτεμβρίου είναι ακόμη ανοιχτές, παρά την άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού» ανέφερε ο δήμαρχος, Θανάσης Βίτσας.
Απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη, ο δήμαρχος είπε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πλημμύρες. «Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα. Η αρωγή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν έμπρακτα» σημείωσε ο κ. Βίτσας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού, παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων, παρουσίασε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την καταγραφή των ζημιών και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει τους πληγέντες, τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημά της ήταν η άριστη συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων και Πολιτείας, για να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί το ποσό των 300.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει κάνει σχεδιασμό και έχει εντάξει έργα ύψους 6 εκατ. ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλες τις υποδομές και τα οδικά δίκτυα που επλήγησαν. Θα διατεθεί, παράλληλα, και το ποσό του 1, 650 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υπόλοιπων καταστροφών που υπέστη το νησί. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στις κτιριακές υποδομές, επισημαίνοντας ότι η επέκταση του Κέντρου Υγείας του νησιού θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το καινούργιο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, που προμηθεύτηκε το Κέντρο Υγείας Σαμορθάκης, θα στεγαστεί προσωρινά σε κοντέινερς έως ότου αποκατασταθεί το κτιριακό πρόβλημα.
Ακόμη, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει 600.000 ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε τομείς της αρμοδιότητάς του, ενώ με ΚΥΑ ρυθμίζονται όλα τα δεδομένα και οι εκκρεμότητες, προκειμένου να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα. Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει παράταση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων της εφορίας.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, υπογράμμισε ότι ο στόχος της παρουσίας του στη Σαμοθράκη είναι να νιώσουν σιγουριά ότι η Πολιτεία δεν τους εγκαταλείπει, ότι είναι μαζί τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ώστε το επόμενο καλοκαίρι το νησί να είναι έτοιμο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σε επίπεδο υποδομών, για να δεχτεί τουρίστες. Συζήτησε για αρκετή ώρα με κατοίκους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση επαγγελματία αναφορικά με το αν θα ήταν εφικτό να δοθεί 18μηνη παράταση στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών δόσεων των επαγγελματιών, είπε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο, ο κ. Δραγασάκης περιηγήθηκε στο νησί, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν το μέγεθος της καταστροφής και δήλωσε ότι μόνο με την καλή συνεργασία μπορούν να δοθούν λύσεις -και δίνονται λύσεις- στα προβλήματα. Μάλιστα, έκανε αναφορά και στα θύματα από τη νεροποντή που έπληξε την Αττική, λέγοντας πως ευτυχώς στην περίπτωση της Σαμοθράκης δεν υπήρξαν θύματα. Με εξαίρεση τις ανθρώπινες ζωές που δεν αποκαθίστανται, πρόσθεσε, «η Σαμοθράκη αποτελεί παράδειγμα του ότι όπου υπάρχει συνεργασία, διάλογος και συζήτηση, μπορούν να δοθούν βιώσιμες λύσεις και να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα».
localStorage.clear();
Πηγή