Δύσκολη μέρα θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι αφού ακόμα αναζητείται συμβιβασμός για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς για τα κριτήρια – ύψος δανείου, όριο εισοδήματος, αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας – τα οποία θα ισχύσουν τελικά για τους επαγγελματίες που έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους και έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο. Κανένα νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε, ενώ την Παρασκευή η κυβέρνηση δια του κ. Τζανακόπουλου καλλιεργούσε κλίμα ότι το πιθανότερο είναι η συμφωνία να έρθει στη Βουλή μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν είναι ακόμη σε θέση για να καταθέσει το νέο νομοθέτημα στην Βουλή και απαιτείται ακόμη χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να περιμένει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές στο διάστημα 1-4 Απριλίου για να επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές. Αν και τότε δεν βρεθεί λύση, προφανώς θα αναβληθεί η συζήτηση για το Eurogroup του Ιουνίου, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που με κανέναν τρόπο δεν θέλει η κυβέρνηση.
Στον τρίτου έλεγχο της μεταμνημονιακής εποπτείας του Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία, ιδέα για την οποία επίσης έχουν προβάλει βέτο οι θεσμοί, καθώς θεωρούν ότι η αναμονή ευνοϊκών ρυθμίσεων οδηγεί σε αύξηση των χρεών προς το Δημόσιο.
Ζητείται συμβιβασμός
Όπως μεταδίδουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κεντρική επιδίωξη παραμένει ο συμβιβασμός για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και για πολιτικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί το νέο σύστημα ρύθμισης κόκκινων δανείων θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο. Στη συνέχεια θα αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο και για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες, όπως προβλέπεται στις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Σήμερα η ομάδα εργασίας του EWG, θα φτιάξει ένα κείμενο που θα περιγράφει τις εκκρεμότητες της Αθήνας από την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, βασική ένσταση των ξένων δεν έχει να κάνει τόσο με τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από το μέγεθος της περιμέτρου των δανείων που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς, αλλά αφορά κατά βάση την εξασφάλιση προστασίας και σε επιχειρηματίες που υποθήκευσαν το σπίτι τους για να λάβουν χρηματοδότηση για τη δουλειά τους. Και αυτό διότι θεωρούν πως με την ευνοϊκή μεταχείρισή τους ενισχύεται ο ηθικός κίνδυνος, καθώς καλλιεργούνται στους δανειολήπτες προσδοκίες για συνέχιση των προστατευτικών μέτρων επ’ αόριστον.
Οι κόφτες
Βέβαια, παζάρι γίνεται και για τα κριτήρια προστασίας των σπιτιών. Η πρόταση των θεσμών προβλέπει τα εξής:
- Πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας από 180.000 έως 230.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, έναντι 250.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες.
- Όριο 100.000 ευρώ στη συνολική οφειλή από ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο είναι κουρεμένο σε σχέση με τα 130.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.
- Εκτός προστασίας όσοι δανειολήπτες διατηρούν καταθέσεις άνω των 20.000 ευρώ. Με βάση το αρχικό σχέδιο, η κινητή περιουσία δεν έπρεπε να ξεπερνά το 50% της προς ρύθμιση οφειλής, άρα τα 65.000 ευρώ, με δεδομένο το όριο των 130.000 ευρώ σε σχέση με το υπόλοιπο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τη σχετική μείωση.
- Ψαλίδι και στην αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, στα 100.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε όριο 200% επί της προς ρύθμιση οφειλής, στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου των ακινήτων του οφειλέτη. Και για αυτό το σημείο πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Πηγή