Σε πυλώνα πολιτισμού μετατρέπεται το παλιό δημοτικό σχολείο στο χωριό Λουσακιές Κισάμου καθώς στον χώρο αυτό θα φιλοξενηθεί το Μουσείο Μουσικών Κρήτης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Κέντρο της μουσικής – χορευτικής κρητικής παράδοσης και τραγουδιού – η δημιουργία του οποίου δρομολογείται με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Κισάμου των τοπικών βουλευτών και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
«Ο δήμος Κισάμου σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, τον πολιτιστικό σύλλογο και όλους τους φορείς, στηρίζει έμπρακτα τη δημιουργία του Μουσείου, αφού θα αποτελέσει στοιχείο και πηγή πολιτισμού, θα καταγράψει και θα διατηρήσει κομμάτια της τοπικής -και όχι μόνο- ιστορίας αλλά ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου.
Η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης, «πρόκειται για ένα σημαντικό και σπουδαίο έργο για την περιοχή μας. Το οφείλουμε στην παράδοση μας που θέλουμε να παραμείνει ζωντανή».
Παράλληλα επισημαίνει ότι, «η καταγραφή και η παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μοναδικού πλούτου παράδοσης που διαθέτει η περιοχή είναι στοιχεία που ενισχύουν και ενδυναμώνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου μοναδικού εγχειρήματος».
Η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου περιλαμβάνει τρία βασικά τμήματα:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αφορά τη διαμόρφωση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου σε σύγχρονο Μουσείο.
Το μουσείο θα αναπτυχθεί σε δύο ορόφους και θα περιλαμβάνει τον κεντρικό χώρο, μόνιμο εκθεσιακό χώρο, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια, χώρο ηχοληψιών, αίθουσα και υποδομές για Άτομα με Αναπηρίες και όλους τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.
Μουσειολογική μελέτη: Το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου θα είναι ψηφιακό, θα αλλάζει συνεχώς εκθέσεις και θα εμπλουτίζεται.
Εθνομουσικολογική μελέτη: Πρόκειται για το επιστημονικό κομμάτι και αφορά την έρευνα όλης της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, αλλά και της Μεσογείου. Φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μελετούν τη μουσική της Κρήτης (από παλιούς και νέους μουσικούς) με οδηγό το βιολί.
Η ιδέα για τη δημιουργία Μουσείο Μουσικών στις Λουσακιές άρχισε να σχηματοποιείται σε πρώτο στάδιο όταν το 1999 ξεκίνησε μια μελέτη για τη μουσική και τον χορό από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο πλαίσιο έρευνας της καθηγήτριας Ρένας Λουτζάκη. Παράλληλα και οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών με άξονα τη μουσική παράδοση έδωσαν νέα ώθηση στη διερεύνηση του τοπικού πολιτισμού.
Οι δράσεις αυτές κράτησαν «ζωντανή» την προσπάθεια για τη δημιουργία του Μουσείου στο παλιό σχολείο της περιοχής που με την σημερινή του μορφή φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.
localStorage.clear();
Πηγή