Τρίτη , 26 Νοέμβριος 2024

Στόχος η επιβεβαίωση του κλίματος ηρεμίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την Πέμπτη

Σειρά συσκέψεων σε υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένες τις επόμενες ώρες και ημέρες για την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας και τις επαφές με την τουρκική ηγεσία στην Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ελληνική διπλωματία έχουν προτάξει ως στόχο την επιβεβαίωση του κλίματος ηρεμίας που έχει εδραιωθεί τους τελευταίους μήνες και την περαιτέρω εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο χωρών, επιθυμία όμως είναι αυτό να επισφραγιστεί με μία σειρά συμφωνιών που περιλαμβάνονται στην Θετική Ατζέντα. Στην τελευταία συνάντηση στις 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ομόλογός του Μπουράκ Ακτσαπάρ επιβεβαίωσαν την κοινή βούληση να προχωρήσουν άμεσα οι υπογραφές σε σειρά συμφωνιών που έχουν ωριμάσει.

Σε ύψιστο συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ για επέτειο Γρηγορόπουλου και Ερντογάν: 4.000 αστυνομικοί στους δρόμους, drones, ελικόπτερα

Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Τι περιλαμβάνει η Θετική Ατζέντα

Η Θετική Ατζέντα αριθμεί σήμερα 31 θεματικές, μεταξύ των οποίων ορισμένες που προωθούν την εκατέρωθεν δραστηριότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού. Την ενθάρρυνση ελληνικών και τουρκικών νεοφυών επιχειρήσεων για την από κοινού δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας και συνεργασία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων στον τομέα της πράσινης μετάβασης.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα υπογραφούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο για την οριστικοποίηση των σχετικών κειμένων. Οι συναρμόδιοι υπουργοί -11 από την ελληνική κυβέρνηση και 8 από την τουρκική – θα συναντηθούν στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και των διπλωματικών τους συμβούλων.

Διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ανάλογη διαδικασία υπήρξε και στα τρία προηγούμενα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας Ελλάδα – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Συνολικά πρόκειται για 48 συμφωνίες, μνημόνια συνεργασίας και κοινές διακηρύξεις. Το 2010 στην Αθήνα υπεγράφησαν 19, το 2014 στην Κωνσταντινούπολη 23 και άλλες έξι το 2016 στη Σμύρνη. «Σημασία έχει η τήρηση τους και το μέγεθος της βαρύτητας που έχουν όσα υπογράφονται», σημειώνουν αρμόδιες πηγές για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί την προσεχή Πέμπτη. Έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι ανεξαρτήτως του αριθμού των συμφωνιών αυτό που μετράει περισσότερο είναι να υπάρχει κοινή βούληση για συνεργασία και να αποφευχθούν οι εντάσεις του πρόσφατος παρελθόντος. Άλλωστε, οι 48 συμφωνίες που υπεγράφησαν στα προηγούμενα ΑΣΣ δεν ήταν ικανές από μόνες τους να αποτρέψουν τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2020, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. 


Πηγή