Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Συνάντηση με την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου που δέχθηκε bullying θα έχει σήμερα η Νίκη Κεραμέως

Συνάντηση με την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου θα έχει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για την καθηγήτρια που δέχθηκε bullying από ομάδα φοιτητών, με συνέπεια να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις – μεταξύ αυτών και της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κεραμέως, που σήμερα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία του στη Φθιώτιδα, θα συναντήσει την πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου μόλις επιστρέψει.

Το χρονικό

Τα βασικά γεγονότα συνέβησαν στις 23 Μαρτίου, με αφορμή μια ανάρτηση στο Facebook που έκανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, με την οποία υποστήριζε ότι οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσω μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία.

Μετά την ανάρτησή της, φοιτητές που πρόσκεινται σε αριστερή παράταξη πήγαν στο γραφείο της Βάνας Νικολαΐδου ζητώντας «να τοποθετηθεί για την αισχρή ανάρτησή της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών».

Συγκεκριμένα, η παράταξη Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής (ΣΑΦ-ΕΑΑΚ), που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, έβγαλε το συμπέρασμα ότι χαρακτήριζε… φασίστες τους φοιτητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, και την κατηγόρησαν ότι είναι εχθρός της κοινωνίας. Μάλιστα, η παράταξη επέκρινε την καθηγήτρια ότι «στοχοποιεί αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς, αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων».

Ζητούσαν με πανό την παραίτησή της

Στην είσοδο του κτιρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ανήρτησαν πανό που ζητάει την παραίτηση της καθηγήτριας από τη θέση του προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε νέα συνέλευση φοιτητών.

Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής παρενέβη και σε απόφασή της εξέφρασε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου. Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους», ανέφερε.

«Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου»

«Μου είπαν “άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Δεν επιδιώκουν διάλογο, θέλουν συμμόρφωση στις υποδείξεις τους. Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου» δήλωσε η καθηγήτρια στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μπορεί να συζητήσει με τους φοιτητές, αλλά σε τέτοιες κινητοποιήσεις δεν μπορείς να συνομιλήσεις. «Κραυγάζουν, με οχλοβοή και απειλές σού επιτίθενται, ζητώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους. Θέλουν συμμόρφωση με τις υποδείξεις τους», ανέφερε.

O γνωστός καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης σχολίασε το περιστατικό στο ΕΚΠΑ με την παρέμβαση εις βάρος της καθηγήτριας Βάνας Νικολαΐδου, έκανε λόγο για «φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου» και «φοβισμένους ή αδιάφορους καθηγητές και φοιτητές» που «έχουν παραδώσει το πανεπιστήμιο σε φασίζουσες μειοψηφίες».

Ο Αχιλλέας Γραβάνης έγραψε χαρακτηριστικά:

«ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ!

Οι φασίζουσες δυνάμεις του παν/μίου προπηλακίζουν την Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου, πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Παν/μίου Αθηνών, επειδή διαφωνούν με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ελεύθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό παν/μιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι ή αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το παν/μιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το παν/μιο αλλά στη χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα παν/μια τα θρασύδειλα αυτά φασιστάκια θα ήταν ανίσχυρα. Το παν/μιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητό του. Αλλά, μούγκα στην στρούγκα …

Με την θαρρετή και ελεύθερη κ. Νικολαΐδου!!

ΥΓ# Η συνάδελφος πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Παν/μίου Αθηνών από τον νεοναζί Πούτιν», κατέληξε στην ανάρτησή του ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης.

«Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση»

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Ορέστης Καλογήρου, έγραψε στο Facebook ότι «η συνάδελφος Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου έχει τον απέραντο σεβασμό μου. Δίνει με μέγιστο θάρρος τον μοναχικό αγώνα της αξιοπρέπειας του πανεπιστημιακού δασκάλου. Φωτίζει τον σκοταδισμό των διωκτών της. Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση. Χωρίς να επιδιώκω την αυτοαναφορά, το έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι. Βιωματικά το περιγράφω σαν το αίσθημα του βιασμού. Ιστορικά οι ομάδες αυτές μιμούνται τους μαθητές και φοιτητές της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Που διαπόμπευαν στους δρόμους των κινεζικών πόλεων και χωριών τους δασκάλους τους εξευτελίζοντάς τους με τον χειρότερο τρόπο. Όμως δεν μπορούν να αγγίξουν την Κυρία Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Γιατί έχει το ύψιστο ηθικό πλεονέκτημα: Υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με τεράστιο ψυχικό κόστος, βέβαια».

Υπέρ της κυρίας Νικολαΐδου είχε ταχθεί ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας τα εξής: «Συντάσσομαι κι εγώ σθεναρά με τις φωνές υποστήριξης προς την καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, για τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται εξαιτίας μιας ανάρτησής της, αλλά και γενικότερα για όσα γράφει για το Πανεπιστήμιο. Πέραν των προφανών διαστρεβλώσεων στα λεγόμενά της από τους ‘επικριτές’, τίθεται εδώ αμείλικτα το ζήτημα του κορυφαίου αγαθού της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Οι απειλητικές προτροπές ‘να προσέχεις τί γράφεις’ είναι ανατριχιαστικές. Η ψυχολογική και λεκτική βία εναντίον της, αποτρόπαια. Η απαίτηση να παραιτηθεί, απλώς και μόνο επειδή κάποιοι διαφωνούν με όσα λέει, αντιβαίνει στη λογική του ελεύθερου ακαδημαϊκού διαλόγου, δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου συνεχίζει να στοχοποιείται βάναυσα για τις απόψεις της. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου».

Άννα Διαμαντοπούλου: Υπάρχουν καθηγηταί εις τας Αθήνας

Παρέμβαση υπέρ της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι η πολιτική του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης από τη μεριά των πανεπιστημιακών και της Πολιτείας «αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες» που είναι «βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό».

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Σήμερα στο protothema.gr ως πρώτο θέμα (και μπράβο τους) μιλά η Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. RESPECT!!!

Υπάρχουν «Καθηγηταί» εις τας Αθήνας .Η πολιτική του κατευνασμού δια της σιωπής, του κρύπτεσθαι, και της δήθεν κατανόησης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες (αλήθεια αυτοί οι φοιτητές θα έχουν καμία επίπτωση μετά την ανακοίνωση του κοσμήτορα;)βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό με αποτέλεσμα να κρατούν όμηρο την πανεπιστημιακή κοινότητα με την βία. Και επειδή η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία χρειάζονται Λόγος και Θεσμοί. Οι καθηγητές να μιλήσουν να αντισταθούν να δώσουν πρότυπο, οι φοιτητές να κατανοήσουν την δύναμη της πλειοψηφίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει θεσμούς και πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών και οι αρχηγοί των κομμάτων να μην υπεκφεύγουν. Έχοντας υποστεί πολλαπλές μορφές βίας την περίοδο της Υπουργίας μου ξέρω ειδικά για τις γυναίκες την γλώσσα που χρησιμοποιείται και τον σεξισμό που αυθόρμητα κινητοποιείται. Vasso Kindi @Μαρια Ευθυμιου η Βάνα Νικολαιδου-Κυπριανίδου τρεις καθηγήτριες του ΕΚΠΑ βγήκαν μπροστά όπως βέβαια και αλλοι και άλλες .. όχι αρκετοί.

Είχα πει κάποτε όταν γράφαμε τον νόμο στους καθηγητές Achilleas Gravanis και Joachim Grispolakis και στον αείμνηστο Βασίλη Παπάζογλου: είμαστε δυο, είμαστε τρεις, δεν είμαστε χίλιοι δεκατρείς .. ακόμα.».


Πηγή