Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Συναγερμός για τη χολέρα στα υπόγεια του «Έλενα Βενιζέλου»

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» αναφορικά με το βακτήριο της χολέρας στην αποθήκη ξηρών τροφών στο υπόγειο του μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα κάνουν λόγο για ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών, δεν αναφέρεται η χολέρα από τη διοίκηση του νοσοκομείου και αναμένονται τα αποτελέσματα από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Την αποκάλυψη για την ανίχνευση του βακτηρίου της χολέρας στο λιμνάζων νερό της αποθήκης έκανε χθες, Τετάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επικαλούμενη στοιχεία της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του οικείου Μικροβιολογικού εργαστηρίου και του Επόπτη Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, ο έλεγχος του νερού που λιμνάζει στην υπόγεια αποθήκη του δημοσίου μαιευτηρίου έδειξε πως ανιχνεύτηκε το βακτήριο της χολέρας.

Ο χώρος σφραγίστηκε έως ότου ολοκληρωθεί από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ο έλεγχος δειγμάτων από νερά που διέρρευσαν στην αποθήκη, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατήγγειλε ότι «στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας και υπάρχει κίνδυνος για γυναίκες, παιδιά και εργαζόμενους».

Αναφέρει ότι «στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων έξι μήνες τρέχουν νερά» και παρά τις διαμαρτυρίες του Σωματείου και των εργαζομένων «η διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη και το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα» και ζητάει τη λήψη άμεσων μέτρων.

Η διοίκηση του νοσοκομείου τονίζει ότι στις 5 Οκτωβρίου, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής, που βρίσκεται στο Α΄ υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αν και αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική, η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13 Οκτωβρίου, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή.

Τι είναι η χολέρα

H χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae, σύμφωνα με το ΚΕΛΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μόνο τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες.

Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου τοξινογόνοι ή μη μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες.

Το βακτήριο Vibrio cholerae Ο1 έχει δύο βιότυπους, τον κλασικό και τον Εl Tor και κάθε βιότυπος έχει τρεις διαφορετικούς ορότυπους, τον Inaba, τον Ogawa και σπάνια τον Hikojima. Από το 1817 έχουν καταγραφεί επτά πανδημίες, για τις έξι από τις οποίες υπεύθυνος ήταν ο κλασικός βιότυπος του Vibrio cholerae Ο1, ενώ για την τελευταία που ξεκίνησε από το 1961 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (άρχισε στην Ινδονησία και επεκτάθηκε στην Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική) υπεύθυνος είναι ο Εl Tor .

To 1992 ένας νέος ορότυπος, ο Vibrio cholerae Ο139 Bengal, έκανε την εμφάνισή του στη νότια Ινδία και στο Μπαγκλαντές και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε προκαλώντας νέα επιδημία χολέρας. Το 1994 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν σε 11 χώρες της Ασίας.

Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης από Vibrio cholerae Ο1 και Vibrio cholerae Ο139 είναι κοινά διότι παράγουν την ίδια σχεδόν εντεροτοξίνη.

Τα τελευταία χρόνια οι λοιμώξεις από Vibrio cholerae Ο1 έχουν γίνει σπάνιες και περιορίζονται στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές, ενώ το Vibrio cholerae Ο139 ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία.

localStorage.clear();


Πηγή