Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Συνεχίζουν να στηρίζουν την έρευνα κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε έρευνες κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) χθες, πριν την έναρξη σε λίγες ημέρες μιας συνόδου κορυφής αρκτικών εθνών όπου η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να αμφισβητηθεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προς το παρόν λαμβάνει αποφάσεις που υποστηρίζουν τις αμερικανικές βιομηχανίες του πετρελαίου και του άνθρακα, εξετάζει τα σχέδια του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Τραμπ υποσχέθηκε να «ακυρώσει» τη Συμφωνία του Παρισίου εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας του – η οποία περίοδος έχει ήδη παρέλθει – και έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να συζητήσουν εάν θα πρέπει να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες με σκοπό να μειωθούν παγκόσμια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ουάσιγκτον ωστόσο δεν θα διακόψει τη συμμετοχή της χώρας σε κλιματικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αρκτικής, η οποία αντιμετωπίζει τον ταχύτερο παγκόσμιο ρυθμό ανόδου θερμοκρασίας στον κόσμο.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο σύνολο των εργασιών που διεξάγει το Συμβούλιο της Αρκτικής για την κλιματική αλλαγή», είπε ο Ντέιβιντ Μπάλτον, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ωκεανούς και τα διεθνή περιβαλλοντικά και επιστημονικά θέματα, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πριν τη σύνοδο κορυφής. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Στην ανά διετία σύνοδο κορυφής, που διεξάγεται την Πέμπτη στο Φέρμπανκς της Αλάσκα, θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Κίνα, τον Καναδά και άλλα έθνη με εδάφη εντός της περιοχής της Αρκτικής, τα οποία έθνη ενδέχεται, σύμφωνα με προειδοποιήσεις επιστημόνων, να ζημιωθούν κατά τρισεκατομμύρια δολάρια από καταστροφέςς σε υποδομές που θα επηρεαστούν από αλλαγές στο κλίμα τις επερχόμενες δεκαετίες.

Το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου έχει εγείρει ερωτηματικά, ιδιαίτερα μεταξύ των γειτονικών προς τις ΗΠΑ χωρών στην Αρκτική, σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για την προστασία της περιοχής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή αυτή του πλανήτη έχει εγείρει επίσης το ενδεχόμενο νέου ανταγωνισμού για φυσικές πηγές, καθώς η υποχώρηση του πάγου ανοίγει νέες θαλάσσιες διόδους, νέα αποθέματα πετρελαίου και ορυκτών, καθώς και νέους αλιευτικούς πόρους. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στην Αρκτική, ενώ η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα βόρεια.

Η Φινλανδία θα αναλάβει την διετή προεδρία του Συμβουλίου από τις ΗΠΑ κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου την Πέμπτη. Η Φινλανδία έχει δηλώσει ότι ο στόχος της είναι να προστατεύσει την Αρκτική ακολουθώντας τους όρους της Συμφωνίας του Παρισίου.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ» στη Συμφωνία του Παρισίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπόργκε Μπρέντε, πριν τη συνάντηση την Πέμπτη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τη θέση των ΗΠΑ για τη Συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων χωρών (G7) στο τέλος του μήνα.


Πηγή