Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Συντάξεις χηρείας και καταβολή διπλών ασφαλιστικών εισφορών προανήγγειλε ο Πετρόπουλος

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που προέκυψαν σε βάρος των ασφαλισμένων (ζητήματα χηρείας, καταβολής διπλών ασφαλιστικών εισφορών, κα) προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, που ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το θέμα της απαίτησης εκ μέρους του Δημοσίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να καταβληθεί διπλή αναδρομική εισφορά από τους δημοσιογράφους οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και έκοβαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για δευτερεύουσες εργασίες, έτσι ώστε να είναι νόμιμοι, έθιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ζήτησε άμεση ρύθμιση «αλλιώς εξοντώνεται ένας ολόκληρος κλάδος».

«Σε όλη τη δεκαετία του 1990 και στη δεκαετία του 2000 υπήρχε μια ασάφεια εκεί. Σύμφωνα με το νόμο Σιούφα, κάθε ασφαλισμένος είχε δικαίωμα να διαλέξει το κύριο ταμείο ασφάλισης και να μην έχει δύο πλήρεις εισφορές να πληρώνει σε δύο ταμεία. Αυτό έγινε κατ’ εξακολούθηση, όμως τώρα, μετά από 15 με 20 χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ τού 1993 πάνε να κάνουν ασφαλιστική εκκαθάριση και ο νυν ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τους ζητάει εισφορές σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας.

Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι για τα 15 αυτά χρόνια καλούνται να πληρώσουν έως και 75.000, αναδρομικές εισφορές. Πρόκειται περί ενός κυκεώνα. Οι εξαιρέσεις που είχαν λάβει τότε, περί μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, έχουν χαθεί στα αρχεία της υπηρεσίας, δεν τις βρίσκει κανείς και κάποιοι δεν τις έχουν.

Η ΕΣΗΕΑ επί χρόνια διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δεύτερο πλήρες ταμείο. Αν μείνει το πράγμα ως έχει, οι μεν εργαζόμενοι θα εξοντωθούν, το δε κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα» εξήγησε ο κ. Ξυδάκης και εισηγήθηκε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία στα διαστήματα που είχε διακοπεί η μισθωτή του σχέση και είχαν μόνο το μπλοκάκι, σε αυτά να πληρώσουν.

«Αν δηλαδή σε μία δεκαπενταετία έχει σπαστά κάποιος δύο ή τρία χρόνια διαπιστωμένα, να κληθεί να πληρώσει αναδρομικά τις εισφορές του. Διαφορετικά, αν ζητάς αναδρομικά από κάποιον που δεν είχε ιδέα, ήταν σίγουρος και όλοι τον διαβεβαίωναν ότι δεν πρέπει να πληρώνει μία δεύτερη πλήρη εισφορά, μετά από 15 χρόνια να του ζητάς 50.000 ευρώ και 75.000 ευρώ, που έχει φτάσει το ποσό, εξοντώνεις τον εργαζόμενο και το κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα» διευκρίνισε ο κ. Ξυδάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το να καλείται κάποιος να πληρώσει διπλές εισφορές, ωστόσο επισήμανε πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που αυτή η κυβέρνηση κατήργησε. «Δεν είδα κανέναν όμως, από όλους όσους γράφουν κάθε μέρα εναντίον μας, να αναφερθεί σ΄ αυτό το παράδοξο, να “στραγγαλίζονται” άνθρωποι και να πεθαίνουν από άγχος, να απειλούνται με όλους τους τρόπους και κατά της προσωπικής τους περιουσίας. Ούτε ένα άρθρο δεν είδα σε καμία εφημερίδα. Ούτε στο Ριζοσπάστη, ούτε στην Αυγή, για να μην λέω γι΄ άλλα. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω το φαινόμενο» είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα προς το θέμα αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέδειξε παρόμοιες περιπτώσεις, λέγοντας πως αυτά δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, παρά αναδείχθηκαν μέσα από την ίδια την ενοποίηση των αρχείων που βρέθηκαν οι «κρυμμένοι σκελετοί» στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και «βγαίνουν» με την υποχρέωση της νομιμότητας, που διέπει τη λειτουργία της διοίκησης, «και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει».

Εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της χηρείας γυναικών κάτω των 55 ετών, που έθεσε ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε, ότι θα ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο-σκούπα, που θα αντιμετωπίζει τις εκκρεμότητας. Είπε όμως, πως θα προηγηθεί μελέτη για το ποιες περιπτώσεις θίγονται και για μια σειρά κριτηρίων, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, όπου χρειάζεται.

Περικοπή συντάξεων ανάπηρων ευκαιριακώς απασχολούμενων

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, έθιξε το θέμα της περικοπής κατά 60% της σύνταξης ανάπηρων, όταν αυτοί απασχολούνται ευκαιριακώς (ακόμη και για πνευματικά δικαιώματα που αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο και όχι εισόδημα) και ζήτησε να ενταχθούν στην εύνοια του νόμου για τους ψυχικώς πάσχοντες και οι ανάπηροι με αναπηρία 67%, οι πάσχοντες από τετραπληγία και οι μεταμοσχευμένοι.

Απαντώντας, ο κ. Πετρόπουλος είπε, πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα διαχείρισης της σχετικής εγκυκλίου η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα για την απασχόληση των συνταξιούχων και δεν χρειάζεται νομοθέτηση για αυτή την περίπτωση.

«Η σχετική εγκύκλιος καθυστερεί, διότι υπάρχει μια ποικιλία περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές. Όμως, θα ήταν ασυνεπές προς τη δική μας κυβέρνηση να συμβεί να μειώσουμε συντάξεις επειδή κάποιος παίρνει πνευματικά δικαιώματα για το έργο που δημιούργησε. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι ήταν, γιατί η περικοπή των συντάξεων προέκυπτε με διάφορους τρόπους και θα δούμε τα θέματα αυτά μέσα σε αυτή τη διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

localStorage.clear();


Πηγή