Μετά τις υποψηφιότητες της πρώτης ημέρας έρχονται σήμερα οι ψηφοφορίες για τις 2 + 1 συμβιβαστικές προτάσεις για το χρόνο εκλογής του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τυχόν μετάθεση εκλογής προέδρου μετά τη ΔΕΘ βάζει στην κούρσα και πέμπτο υποψήφιο. Μπορεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας να είναι για εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι και εξασφαλισμένη η πλειοψηφία στην ΚΕ για να περάσει και η πρόταση για τον οδικό χάρτη.
4 + 1 στην κούρσα
Πολάκης, Σπίρτζης και Τεμπονέρας θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν να θέσουν σε ψηφοφορία τη πρότασή τους να μετατεθούν οι εσωκομματικές κάλπες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται τα στελέχη του κόμματος προκειμένου να αποφύγουν την ανατροπή του ήπιου κλίματος μιας κατά άλλα ήσυχης συζήτησης που διεξάγεται στην ΚΕ και κόντρα σε όλα προγνωστικά, να ξεπεράσουν το εμπόδιο καταλήγοντας σε ένα γενναίο και ομόφωνο συμβιβασμό.
Η δραματική ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε φωτογραφίες -4 υποψήφιοι πρόεδροι
Οι «πλατφόρμες» Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου -Υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Παππάς, Τζουμάκας, «μάλλον όχι» ο Πολάκης
Το σενάριο αυτό σημαίνει αυτόματα και περισσότερους υποψήφιους στην κούρσα της διαδοχής.
Οι τέσσερις δηλαδή που δήλωσαν επίσημα το παρόν να γίνουν τουλάχιστον 5 και μεταξύ Πολάκη και Τεμπονέρα που δήλωσαν εν δυνάμει υποψήφιοι, ο δεύτερος να είναι εκείνος που θεωρείται πολύ πιθανό να κάνει το επόμενο βήμα.
«Όλα είναι ανοιχτά», είπε ο κ. Τεμπονέρας στη δήλωσή του στις κάμερες επαναλαμβάνοντας αυτό που τις τελευταίας ημέρες έλεγε σε συνομιλητές του στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στον οδικό χάρτη.
Προς συμβιβασμό
Η συμβιβαστική πρόταση είναι αυτή που είχε καταθέσει στη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Νίκος Παππάς.
Δεν αναμένεται να την καταθέσει ο ίδιος ως υποψήφιος , ωστόσο φαίνεται ότι θα αναλάβει άλλος να κάνει την κίνηση μαζί με άλλα στελέχη της Κίνησης Μελών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Το ορόσημο της ΔΕΘ παρά το ότι τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το έχουν χαρακτηρίσει κομβικό για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή μπορεί να ξεπεραστεί από την καταλυτική παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου για τον οποίο μέχρι και σήμερα ακούγονταν φωνές υπερ μιας πιθανής υποψηφιότητάς του.
Η παρουσία του στη Βουλή ακόμη συζητείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει καταγραφεί και η έξωθεν καλή μαρτυρία με θετικές αναφορές ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους.
Επομένως η εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο της ΚΟ καλύπτει σε υπερθετικό βαθμό το κόμμα όπως σημειώνουν και δημόσια κορυφαία στελέχη.
Αυτοδιοίκηση
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ των στελεχών είναι το ζήτημα της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές κάλπες.
Από την εισήγησή τους κιόλας οι δυο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης έθεσαν το ζήτημα ώστε η ΚΕ να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία να αναζητήσει κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής και αναγνωρίσιμα για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Μάλιστα ο Χρήστος Σπίρτζης ως επικεφαλής της επιτροπής εκλογών αυτοδιοίκησης στην εισήγησή του ήταν σαφής λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών ανέτρεψε τα δεδομένα.
«Πρέπει να πάμε σε κομματικές επιλογές. Έχουμε νέα δεδομένα μετά τις εθνικές εκλογές και αλλαγή στάσης από τα προοδευτικά κόμματα. Υπάρχει και προβληματισμός από πρόσωπα που είχαμε κάνει συζητήσεις πριν τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ξεδιπλώνοντας και το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο να βρει τα πρόσωπα που θα στηρίξει ή θα δώσει χρίσμα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Πηγή