Με την απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, συμπληρώνεται το ψηφιδωτό των κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση του δεύτερου επιθετικού κύματος της πανδημίας.
Κυβερνητικοί παράγοντες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων να περιορίσουν στο ελάχιστο την κινητικότητα των πολιτών, προκειμένου να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την επέκταση της τηλεργασίας στο 70%, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν επιπλέον ΚΑΔ.
Στόχος είναι να αρχίσει σταδιακά να καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας που ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Πλέον οι νέες μολύνσεις του ιού έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 3.000 με το κύριο βάρος να αφορά τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, γεγονός που δείχνει ότι η διασπορά του νέου κορονοϊού είναι μεγάλη και όπως επισήμαναν οι ειδικοί, αφορά ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν εκτός της «επικίνδυνης» λίστας. Η Λάρισα, η Μαγνησία, η Πέλλα και η Πιερία, παρουσιάζουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πολύ υψηλά ιικά φορτία, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» και συνίσταται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και προσοχή, για την αποφυγή ακόμη χειρότερων καταστάσεων.
Και μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει υιοθετήσει ακόμη το μοντέλο καραντίνας του Μαρτίου, ωστόσο ο κύκλος των περιορισμών διαρκώς αυξάνεται για τους πολίτες, με τελευταία την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί που τέθηκε από χθες σε ισχύ.
15μερο λουκέτο σε δημοτικά – νηπιαγωγεία
Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, όπως και στην πρώτη καραντίνα.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού, ενώ αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.
– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.
Την Τετάρτη τα ψηφιακά μαθήματα για το Δημοτικό
Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Σειρά μέτρων για δημόσιο τομέα – αυτοδιοίκηση
Στο Δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονται ρυθμίσεις και μέτρα ως εξής:
1. Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό με βάση συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.
2. Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο βαθμό και πάντως όχι λιγότερο από το 50 % σε καμία περίπτωση.
3. Η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν στο σπίτι τους είτε για να εργαστούν από εκεί είτε κάνοντας χρήση άδειας.
4. Οι γονείς που έχουν έστω και ένα παιδί και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, με βάση ρυθμίσεις που έχει προβλέψει το Υπουργείο Εργασίας.
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Μέσα σε αυτή τη σύγχυση που επικρατεί, πολλοί πολίτες αναρωτιούνται σε ποιες δραστηριότητες δεν έχει μπει απαγορευτικό και πως διαμορφώνεται πλέον η καθημερινότητά τους.
Έτσι, οι έξι κατηγορίες μετακίνησης των πολιτών που απαιτούν SMS παραμένουν ως έχουν, ενώ μειώνονται σε δύο – λόγοι υγείας και κίνηση με κατοικίδιο- μετά τις 9 το βράδυ, ενώ ισχύει πάντα με αποδεικτικά έγγραφα η μετακίνηση για λόγους εργασίας. Αναλυτικότερα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται:
α. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.
β. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο).
γ. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.
Τι ισχύει για την άθληση
Κατά τη διάρκεια της άθλησης ο ασκούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να φορά μάσκα. Θα πρέπει, όμως, να τη φορά για να μετακινηθεί προς και από το σημείο άθλησης, καθώς σε αυτό το lockdown η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους. Κάτι που δεν ίσχυε στην καραντίνα του Μαρτίου.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown δεν υπάρχει ο χρονικός περιορισμός της μιας ώρα για την άσκηση, ενώ αυτή τη φορά επιτρέπεται η άθληση σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή. Ξεκαθαρίζεται δε από την κυβέρνηση ότι η όποια αθλητική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται σε μία λογική απόσταση από την κατοικία του εκάστοτε αθλούμενου.
Ακόμη, σε αντίθεση με την πρώτη καραντίνα πάρκα και δημόσιοι χώροι παραμένουν ανοιχτοί, όπως επίσης λειτουργούν κανονικά τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία και το χονδρεμπόριο.
Τα νέα ωράρια για σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα
Τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων λειτουργούν μέχρι τις 20.30, ωστόσο σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα, ενώ 24ωρη παραμένει η λειτουργία των περιπτέρων.
Πως λειτουργούν delivery και take away
Η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away), όχι αυτοτελώς, αλλά στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Δηλαδή, η παραλαβή από το κατάστημα επιτρέπεται για όσους βρίσκονται νόμιμα και τηρώντας τις προϋποθέσεις στον δρόμο ή γι’ αυτούς που πραγματοποιούν μετάβαση από και προς την εργασία τους.
Πηγή