Μετά την παρουσίαση του γενικού πλαισίου για τις αερομεταφορές από την Κομισιόν, η Αθήνα θεωρεί ότι εμπεδώνεται πλέον η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι οι μετακινήσεις με αεροπλάνο θα είναι ασφαλείς και είναι ήδη έτοιμη για τα επόμενα βήματα, τα οποία θα γίνουν με διακρατικές διμερείς συμφωνίες.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Και αυτό καθώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μεν μεταξύ άλλων προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα καθώς και για εργαλεία ιχνηλάτησης, αλλά ουσιαστικά εναπόκειται στα κράτη- μέλη να προχωρήσουν με διμερείς συμφωνίες μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που αφήνει η Ευρώπη.
Άρα το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις διακρατικές συζητήσεις οι οποίες ήδη έχουν προχωρήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών. Ιδίως στις συζητήσεις με τη Γερμανία, η οποία δια του υφυπουργού Οικονομίας Τόμας Μπαράις έχει βολιδοσκοπήσει Ελλάδα και Ιταλία για τις δυνατότητες προσεκτικής επανεκκίνησης του τουρισμού.
Διμερείς συμφωνίες για αερομεταφορές και τουρισμό προχωρά η Ελλάδα όμως και με χώρες εκτός ΕΕ, με βάση πάντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες επτά χωρών, που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα του κορονοϊού (Αυστρία, Δανία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ισραήλ, Τσεχία, Νορβηγία) , και πρότεινε η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της ομάδας αυτής στον τομέα του τουρισμού, να γίνει πιο συστηματική και πάνω σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση υγειονομικούς κανόνες.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επίσης συζητήσεις για διμερή συμφωνία στον τουρισμό με τη Βουλγαρία, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει και το πρότυπο για τις υπόλοιπες διακρατικές, ενώ η χώρα μας όπως είναι αυτονόητο θα υπογράψει και αντίστοιχη συμφωνία με την Κύπρο.
Στο ερώτημα εάν με τις διακρατικές συμφωνίες δεν παραβιάζεται η «αρχή της μη-διάκρισης», κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, επομένως η Κομισιόν επιτρέπει αυτού του είδους της συμφωνίες εάν κράτη- μέλη θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Ουσιαστικά δηλαδή η Αθήνα ερμηνεύει το πλαίσιο της Κομισιόν ως δυνατότητα ευελιξίας. Σημειωτέον ότι αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποφάσισε ως προϋπόθεση για επιβίβαση σε πτήση την υποβολή σε τεστ για κορονοϊό, ότι αυτό μπορεί να τεθεί στις διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών, καθώς η ερμηνεία της ελληνικής πλευράς είναι ότι επίτηδες δεν αναφέρεται ρητά στο ζήτημα η Κομισιόν, ώστε να είναι στην ευχέρεια των κρατών- μελών.
Επομένως το εάν οι πτήσεις εξωτερικού θα ξεκινήσουν τελικά όντως στις 15 Ιουνίου δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» (δεν έχει επίσης αποφασιστεί εάν οι πτήσεις εσωτερικού θα διευρυνθούν ξανά από τις 18 ή από τις 25 Μαΐου), καθώς αυτό εξαρτάται από τις διμερείς συμφωνίες και επίσης εντάσσεται σε ένα συνολικό «πακέτο» για τον τουρισμό, το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σε αυτό το πακέτο θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αποφάσεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά (ενδέχεται να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου), για τη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων (παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 9 Ιουνίου) καθώς και για την εστίαση (αν και έχει συζητηθεί το σενάριο της 25ης Μαΐου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης χθές δήλωσε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ότι η εστίαση θα ανοίξει την 1η Ιουνίου).
«Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ευκαιρία πάντως για γενική δοκιμή του μοντέλου «διακοπές στα χρόνια του κορονοϊού» όσον αφορά στις παραλίες, θα αποτελέσει η λειτουργία των οργανωμένων πλαζ αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω και του επικείμενου καύσωνα. Μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ ομπρελών, καλύμματα μίας χρήσης στις ξαπλώστρες, λειτουργία των beach bar μόνο για take away, χωρίς μουσική και χωρίς αλκοόλ, είναι μερικές από τις προϋποθέσεις για μία βουτιά εφέτος το καλοκαίρι.
Πηγή