Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024
Στο εδώλιο για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί: To ψευδώνυμο, η μυστική γραμμή και οι υποκλοπές

Τέσσερα χρόνια φυλακή προτείνουν οι Γάλλοι εισαγγελείς – Newsbeast

Ποινή της τάξης των δύο χρόνων στη φυλακή και ακόμη δύο με αναστολή προτείνουν οι εισαγγελείς για το σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας για το οποίο βαρύνεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο δεξιός πολιτικός κατηγορείται για προσπάθεια να αποκτήσει παρανόμως το 2014 πληροφορίες σχετικά με δικαστική απόφαση που τον αφορούσε, προσφέροντας σε δικαστή ευνοϊκή μετάθεση.

Στην υπόθεση εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί εμπλέκονται και έχουν ανακριθεί δύο στενοί συνεργάτες του, ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ και ο ειρηνοδίκης Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Και οι τρεις έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες και Τετάρτη και Πέμπτη οι συνήγοροί τους θα προσπαθήσουν να μεταπείσουν το δικαστήριο. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα.

Αν και αυτή είναι η πρώτη δίκη στην οποία παρίσταται ως κατηγορούμενος ο Νικολά Σαρκοζί, εκκρεμούν εις βάρος του διάφορες υποθέσεις, με σημαντικότερη την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012.

Ο Σαρκοζί, ηγέτης της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, είπε στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ «την παραμικρή πράξη διαφθοράς» και ορκίστηκε ότι θα πάει «μέχρι τέλους» προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του. «Σύρθηκα στη λάσπη για έξι χρόνια. Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;», είπε στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι ο 65χρονος είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την Λιλιάν Μπετανκούρ- τη διάδοχο της L’Oreal που πέθανε το 2017- κατά τη διάρκεια της προεκλογικές καμπάνιας του το 2007.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η υπόθεση βασίζεται σε ηχογραφημένες συνομιλίες ανάμεσα στον Σαρκοζί και τον δικηγόρο.

Ο Σαρκοζί βαρύνεται και με άλλες κατηγορίες, όπως της δωροδοκίας με εκατομμύρια ευρώ από τον Μοαμάρ Καντάφι, για την προεκλογική του εκστρατεία, το 2007, και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, στην προεκλογική εκστρατεία του 2012.


Πηγή