Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα για να περάσει τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς γίνονται κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζητάει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να υποχωρήσει στο αφορολόγητο στην περιοχή των 6.000 ευρώ και τα εργασιακά, με τις μειώσεις στις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • Το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του με βάση την υπεραπόδοση του συνόλου του 2016, καθώς βασίζει τα συμπεράσματά του στα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως το τέλος του Νοεμβρίου.
  • Η πρόταση των θεσμών αφορά ουσιαστικά σε δύο πακέτα μέτρων. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην υπάρξει ρύθμιση για συντάξεις που θα έρθει στην Βουλή.
  • Πακέτο μείωσης φορολογικών συντελεστών για να περάσουν  τα μέτρα.
  • Το οικονομικό επιτελείο θέλει να υπογράψει μία συμφωνία η οποία θα ανοίγει από τώρα ξεκάθαρα τον δρόμο προς το QE και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τους χρέους.

Πάντως βολές κατά του ΔΝΤ, και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν προσωπικά, εξαπέλυσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση. «Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε δε, και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτησή του στην Κ.Ε., ανέφερε ότι το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. «Κι αυτό, όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό» πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του και έκανε ειδική αναφορά στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώντας, εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. «Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.


Πηγή