Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

Τα δύσκολα προαπαιτούμενα και τα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το βλέμμα στρέφεται στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και σε όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.

Το πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις παραμένει άγνωστο και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα αξιολόγηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά το Μαξίμου καταστρώνει τον οδικό χάρτη που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το EuroWorkingGroup, ενώ υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση.

Στόχος της Αθήνας είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν υλοποιηθεί τα 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που απομένουν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Ανάμεσα στο προαπαιτούμενα είναι οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας με το μεγαλύτερο ψαλίδι να μπαίνει  στο επίδομα που χορηγείται για το τρίτο παιδί.

«Αγκάθια» αποτελούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες καθώς πλέον θα απαιτείται πλειοψηφία 50% + 1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας.

Εξίσου δύσκολη είναι η εφαρμογή των  ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.).

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η νέα αξιολόγηση να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες έως τα μέσα του Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται να ζήσουμε ξανά το θρίλερ των καθυστερήσεων φτάνοντας ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα.

Φυσικά, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από τον χρόνο εκκίνησης των διαβουλεύσεων, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Εν προκειμένω, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα δώσει τώρα «μάχη» για το (κατά το Ταμείο) δημοσιονομικό κενό για το 2018. Αντίθετα, υπάρχει η ανησυχία μήπως τον επόμενο Απρίλιο ή τον Μάιο ζητήσει την εφαρμογή κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου, δηλαδή από το  2019 αντί του 2020 ή τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Τα έσοδα αποτελούν πονοκέφαλο

Το οικονομικό επιτελείο πονοκεφαλιάζουν τα έσοδα. Τον Ιούλιο, μήνα καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καταγράφηκε υστέρηση άνω των 500 εκατ. ευρώ αφού τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν τη δόση του φόρου.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και πέρσι. Πολλοί φορολογούμενοι λόγω διακοπών επιλέγουν να μην πληρώνουν την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου. αλλά να μεταθέτουν την πληρωμή της τον Αύγουστο ή στο τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με την δεύτερη δόση.

Ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι είναι καθοριστικός μήνας για την πορεία των εσόδων καθώς περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αναρτηθούν στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet μέχρι τις 29 Αυγούστου. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί υπολογίζεται σε 3,2 δισ. ευρώ και το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται ενισχυθούν από την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τα οποία έχουν ήδη υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ αλλά και από την καταιγίδα κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά -μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch -ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλά​δας στις αγορές.

localStorage.clear();


Πηγή