Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές λόγω χαμηλού ΑΕΠ

Το χαμηλό ΑΕΠ της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι πρώτες πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ακόμη και μέσα στο 2018.

Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες, οι αλλαγές στο Δημόσιο, το (νέο) μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα είναι ορισμένα από τα νέα θέματα που φέρνουν οι δανειστές στην διαπραγμάτευση και μάλιστα για ορισμένα από αυτά οι πιέσεις κλιμακώνονται.

Εκτός από τα 90 προαπαιτούμενα που ήδη έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του έτους, η μεγάλη δυσκολία θα βρίσκεται στο να αποδειχτεί ότι θα εφαρμοστούν όσα μέτρα καθυστερούν ακόμη από τη Β’ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα νέα μέτωπα που πιέζουν οι δανειστές για μέτρα είναι:

Δημοσιονομικά: Αν οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρηθούν για το 2017 και το 2018 κατά 1,2% του ΑΕΠ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα νέων μέτρων.

Τράπεζες – Κόκκινα δάνεια: Αναμένεται να αυξηθεί ο στόχος της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων κατά 30%.

Ασφαλιστικό: Εκτός από την ενοποίηση όλων των ταμείων υπό τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να ενωποιηθούν και οι εισφορές και παροχές. Η κυβέρνηση πρέπει να επανυπολογίσει το 30% των συντάξεων μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Δημόσιο: Εκκρεμεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η μόνιμη κινητικότητα. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει μείωση των συμβασιούχων κατά 3.500 επιπλέον άτομα.

Κοινωνικά επιδόματα: Στο επίκεντρο της διαμάχης θα βρεθούν αναπηρικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά και μεταφορικά επιδόματα με ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων κατά 200 εκατ. ευρώ.

localStorage.clear();


Πηγή