Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Τα τρία ονόματα για τα Σκόπια

Με τρία ονόματα πάνω στο τραπέζι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.

«Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» είναι οι τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, τη βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρεις ονομασίες: «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τα ονόματα Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija ενώ το Vardarska Makedonija το απορρίπτουν εξαρχής τα Σκόπια.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων την στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει ν’ αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους». Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο στα Σκόπια, εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η κυβερνητική πολιτική, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι πρόκειται για καλό συμβιβασμό, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν απ’ αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε πως ήταν κέρδος και για τις δυο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι έγινε σαφές πως το μέλλον περιλαμβάνει κοινά συμφέροντα «αρκεί να λύσουμε το ονοματολογικό και τα παράγωγα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό» τόνισε ενώ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το όνομα λέγοντας πως ό,τι συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και όσους τον κατηγορούν αδόξως «παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους» μη δεχόμενοι στη σύνθετη ονομασία το «Μακεδονία», τους κάλεσε «να είναι ποιο σεμνοί», λέγοντας ότι εκείνοι το όνομα Μακεδονία «το έδιναν ολόκληρο χωρίς καν να είναι σύνθετο».

Την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» την είχαν δεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις είπε, φέρνοντας παράδειγμα έγγραφο της πρώην πρέσβεως μας στα Σκόπια η οποία ανέφερε ότι «η πρόταση του Νίμιτς 2006 για ονομασία Μακεδονία-Σκόπια είχε ασμενώς αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καθώς και συνέντευξη του κ. Κουμουτσάκου του 2007, όπου παραδέχεται ότι από το 2005 υπάρχει η εν λόγω ονομασία και είναι συζητήσιμη. «Έχουν την κακή τύχη να διαβάζω τα αρχεία του υπουργείου και αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή», τόνισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με άρθρο του καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Μπαμπινιώτη περί μη αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σημείωσε πως η γλώσσα της γείτονος υπάρχει κατοχυρωμένη από τότε στα πινάκια του Οργανισμού ως μια εκ των επίσημων γλωσσών της Γιουγκοσλαβίας και κατά συνέπεια του διάδοχου κράτους και πως αυτή ήταν και η επίσημη απάντηση, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, που έλαβε η Ελλάδα από τον ΟΗΕ όταν έθεσε θέμα για πρώτη φορά το 2010.

localStorage.clear();


Πηγή