Συζήτηση μέσω βιντεοσύνδεσης είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ εν μέσω ενδείξεων ανυπομονησίας του Πεκίνου για τον ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του Σι Τζινπίνγκ με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο, οι πρώτες από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Ουζμπεκιστάν, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο.
Ο Πούτιν κάλεσε τον Σι στη Μόσχα την άνοιξη
Σε εισαγωγικές παρατηρήσεις από τη βιντεοδιάσκεψη, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σι «αγαπητό φίλο» και τον κάλεσε στη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη, προσθέτοντας ότι Ρωσία και Κίνα θα ενισχύσουν τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεών τους, ενώ έκανε λόγο για ενίσχυση των διμερών εμπορικών δεσμών παρά τις «δυσμενείς συνθήκες στις αγορές».
Συνάντηση Μεντβέντεφ-Σι Τζινπίνγκ -«Στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας»
Από την πλευρά του ο Σι ευχαρίστησε τον Πούτιν για το συγχαρητήριο μήνυμα μετά την ανανέωση της θητείας του από το συνέδριο του ΚΚΚ τον Οκτώβριο και τόνισε ότι η Κίνα είναι έτοιμη για επέκταση της «στρατηγικής συνεργασίας» στο πλαίσιο μιας «δύσκολης», όπως είπε, κατάστασης στον κόσμο γενικότερα.
Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα έτοιμη για επέκταση της «στρατηγικής συνεργασίας» με τη Ρωσία
Ρωσία και Κίνα ξεκίνησαν
το 2022 με
μια κοινή δήλωση περί
εταιρικής σχέσης «χωρίς
όρια» σε μια σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο
την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών
Αγώνων στο Πεκίνο, καθώς και οι δύο
προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ισχύ
των ΗΠΑ και να πιέσουν για έναν πολυπολικό
κόσμο. Μετά την εισβολή
του Πούτιν στην Ουκρανία το
Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει δημόσια
τον πόλεμο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι
προκάλεσαν τη Ρωσία πιέζοντας για την
επέκταση του ΝΑΤΟ.
Αλλά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να
συνεχίζεται ο
Σι έκανε βήματα
αποστασιοποίησης από τον Πούτιν
υπογράφοντας το ανακοινωθέν
στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 του
περασμένου μήνα στο Μπαλί που ανέφερε
ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν
έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο G-20 βοήθησε επίσης να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του κόσμου, με τους δύο ηγέτες να επικρίνει από κοινού το Κρεμλίνο για τις πυρηνικές απειλές του.
Με την οικονομία της να πλήττεται από άνευ προηγουμένου κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τους συμμάχους τους, η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα για εισαγωγές και ως αγοραστή πετρελαίου. Το Πεκίνο, πάντως, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να υποστηρίξει υλικά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων και καλώντας σε επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν αναγνώρισε τις «ανησυχίες» του Σι για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Πηγή