Αύριο Δευτέρα, όπως έχει γίνει γνωστό από κυβερνητικές πηγές, θα κάνει τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Ο πρωθυπουργός δεν θα αναμένει το άνοιγμα της Βουλής αλλά θα τοποθετηθεί με μήνυμά του, πάνω στο θέμα που προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και τις οξύτατες αντιδράσεις, όχι μόνο του κ. Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι είναι δεδομένη η απόφασή του να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, για να ενημερωθεί αναλυτικά για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του.
«Ναι» στην εξεταστική από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει άλλωστε θετικά στο αίτημα που έχει γίνει δημοσίως γνωστό από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ θα προηγηθεί σύγκλιση εκ νέου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.
Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», ήταν η ακριβής τοποθέτηση την Παρασκευή, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
Στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί από χθες φιλοξενείται δήλωση του πρωθυπουργού για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , τονίζει «οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη» ενώ προσθέτει: «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί».
Πινγκ πονγκ δηλώσεων για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη
Για δεύτερη ημέρα χθες, ακολούθησε πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.
Στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρα με on camera δήλωσή του, στην οποία έκανε λόγο για «κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών» προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει». «Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια. Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει. (…) Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ» (ολόκληρη η δήλωσή του εδώ).
Κυβέρνηση: Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο
Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για να του απαντήσει λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης ο κ. Οικονόμου στη δήλωσή του τόνιζε ότι «όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».
Απαντώντας στον κ. Οικονόμου ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο «σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτυλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη γράψει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου».
Νωρίτερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε μιλήσει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, στην ΕΡΤ. «Χθές αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Έλληνα Ευρωβουλευτή μάλιστα την περίοδο -δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό- που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator», προσθέτοντας ότι «Η ΕΥΠ ανήκει στο στενό πυρήνα του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους», στο γραφείο του Πρωθυπουργού και πολιτικός προϊστάμενος της είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όταν η ΕΥΠ προχωρά σε παρακολουθήσεις σημαινόντων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων, το ελάχιστο που πρέπει να πράξει είναι να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, χθες, έκανε λόγο για άθλια προπαγάνδα από την κυβέρνηση, ζητώντας από όλους τους αρμοδίους να πουν την αλήθεια στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη», ανέφερε (διαβάστε όλη την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εδώ).
ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
Ανακοίνωση εξέδωσε και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίασή της, χθες, επί του θέματος, στην οποία αναφέρει ότι οι δύο παραιτήσεις «δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Και προσθέτουν: «Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του. Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης».
Στην ανακοίνωσή της η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή και προσθέτει: «Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Τέλος, δεσμευόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών».
Στην ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η ΝΔ επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης. Και προσθέτει: «Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησης του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».
Πηγή