Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με το 53% των ελεγχθέντων να μην εκδίδει φορολογικά στοιχεία, διαπιστώθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της συντονισμένης επιχείρησης φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκε στα νησιά του Ιονίου στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία.
Η επιχείρηση αφορά το διάστημα 6-8 Σεπτεμβρίου και έχει την κωδική ονομασία «Ιόνιο», Οι έλεγχοι έγιναν σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Λευκάδα, με πιθανές ταχείες δράσεις σε Παξούς και Ιθάκη και μετείχαν σε αυτή 100 άτομα, στελέχη της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Συνολικά τη δεύτερη ημέρα των ελέγχων επιβλήθηκαν 48ωρα «λουκέτα» σε οκτώ επιχειρήσεις, έξι στην Κέρκυρα, μια στην Κεφαλονιά και μια επιχείρηση στη Ζάκυνθο. Επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση σε τέσσερις επιχειρήσεις στη Λευκάδα, δυο στην Ζάκυνθο και σε μια επιχείρηση στην Κέρκυρα. Τρεις επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να μη διαθέτουν συσκευές pos ενώ δεσμεύτηκε και ατελώνιστο επιβατικό όχημα.
Υψηλή ήταν και η παραβατικότητα της ασφαλιστικής νομοθεσίας (12 στις 18 επιχειρήσεις), που περιλαμβάνει αδήλωτη εργασία για 4 απασχολούμενους και απασχόληση εκτός ωραρίου εργασίας για 27 απασχολούμενους. Δυο αλλοδαποί εργαζόμενοι χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά προσήχθησαν για διοικητική απέλαση καθώς και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναλυτικά στην Κεφαλονιά έγιναν έλεγχοι σε 30 επιχειρήσεις (εστιατόρια-ταβέρνες -μπαρ), και σε 11 από αυτές (36,66%) διαπιστώθηκαν παραβάσεις (συνολικά 38).
Στη Ζάκυνθο έγινε έλεγχος σε 59 επιχειρήσεις (μπαρ-ταβέρνες -εστιατόρια-καταλύματα-κοσμηματοπωλεία -επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων κτλ) όπου σε 28 διαπιστώθηκαν παραβάσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων με συνολικό αριθμό παραβάσεων 52 (47,45%).
Στην Κέρκυρα διενεργήθηκαν 36 έλεγχοι όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 25 από αυτούς με ποσοστό παραβατικότητας 69,44% (σύνολο παραβάσεων 345).
Στη Λευκάδα σε πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν (ημερόπλοια και φωτογράφοι) διαπιστώθηκαν συνολικά 290 παραβάσεις.
Τέλος, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι της ΚΥΛΛΗΝΗΣ διαπιστώθηκε ότι σε ΕΙΧ δεν είχε γίνει εκτελωνισμός.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ γίνονται για την ορθή εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, προκειμένου να εντοπισθούν παραβατικές συμπεριφορές, να αντληθούν χρήσιμες πληροφορίες και να ενισχυθεί η εθελουσία συμμόρφωση. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει φορολογικούς ελέγχους πρόληψης σε επιχειρήσεις εμπορίας τουριστικών ειδών, ενοικίασης καταλυμάτων, εμπορίας καυσίμων, διακίνησης προσώπων μέσω ημερόπλοιων και εστίασης.
Ακόμα ελέγχους στη διακίνηση αγαθών, έλεγχοι νοθείας αλκοολούχων ποτών, ελέγχους ανασφάλιστης εργασίας, ελέγχους εφοδιασμού πλωτών μέσων (για την τήρηση των τελωνειακών διατάξεων) και κατασχέσεις εισπράξεων από επιχειρήσεις που εισπράττουν τοις μετρητοίς και παράλληλα εμφανίζουν σημαντικά ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών.
localStorage.clear();
Πηγή