Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είχε εντυπωσιακές κορώνες ή να μην έβγαλε ειδήσεις, ωστόσο ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά που έχει διοργανώσει τα τελευταία πολλά χρόνια.
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «σηματοδότησε την αναγέννηση, την ενότητα και την προοπτική της παράταξης και την πολιτική κυριαρχία Ανδρουλάκη σε όλα τα επίπεδα» σχολίαζε στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος.
Ή όπως το έθεσε παλαιός και εμπειρότατος περί τα κομματικά, πρώην υπουργός «ήταν το πιο ελπιδοφόρο συνέδριο που κάναμε ποτέ».
Τα κομματικά επίδικα ήταν ελάχιστα: Οι καταστατικές αλλαγές μικρές, η πολιτική – εσωκομματική κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν πλήρης και αδιαμφισβήτητη, τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή σχεδόν αναμενόμενα.
Τότε πως δικαιολογείται η αισιοδοξία της Χ. Τρικούπη;
Πρώτα απ’ όλα η επιστροφή της ονομασίας ΠΑΣΟΚ συνετέλεσε ώστε το κλίμα να είναι πανηγυρικό. Ήταν κάτι που το συναντούσες παντού: Από τον θεόρατο 3d πράσινο ήλιο με το λογότυπο, στην κεντρική εξέδρα, μέχρι τις ενδυματολογικές προτιμήσεις των συμμετεχόντων.
- Δεύτερον, όποιος έκανε μια βόλτα από το κλειστό του Ταε Κβον Ντο, θα διαπίστωνε ότι εκτός από τα παλαιά γνώριμα πρόσωπα, υπήρχαν ξανά -μετά από πολλά πολλά χρόνια – και νεολαίοι. Φρέσκα πρόσωπα που έτρεχαν με ενθουσιασμό για να ακούσουν ομιλίες, να μετάσχουν στα workshops του Συνεδρίου, να δώσουν τη μάχη του σταυρού για την Κεντρική Επιτροπή.
- Τρίτον, η συγκυρία. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ανακάμπτει αξιοσημείωτα, κοντά στο 14-15%. Οι «κρυφές» συνδρομητικές το φέρνουν ακόμη παραπάνω, στο 18%. Ή όπως το έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης «η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων» αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από όσα δείχνουν οι μετρήσεις, λόγω της δυναμικής που αποκτά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, σημαίνει και περισσότερους βουλευτές στα έδρανα, γεγονός που εντείνει το ενδιαφέρον ενασχόλησης με το κόμμα. Ωστόσο, η αλλαγή διάθεσης δεν είχε μόνο ατομικά χαρακτηριστικά. Το οσμιζόταν κανείς παντού στο συνέδριο, ότι έπνεε άλλος αέρας αισιοδοξίας, κυρίως λόγω της επιστροφής ενός κόμματος που βίωσε την κατακρήμνιση από την είσοδο στα μνημόνια, στη συνείδηση της κοινωνίας, όπως λένε στη Χ. Τρικούπη. «ΠΑΣΟΚ Ανέστη» όπως το σχηματοποίησε εύστοχα ο Παύλος Γερουλάνος στην ομιλία του.
- Τέταρτον η ενωτική διάθεση όλων ήταν φανερή. Ουδείς φυσικά θα μπορούσε να αμφισβητήσει έναν νεοεκλεγέντα αρχηγό με ποσοστό 67%. Ωστόσο το γεγονός ότι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «ήταν όλοι εκεί» από τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι από την πρώτη σειρά των καθισμάτων χειροκροτούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, δείχνει κάτι. Η σύμμειξη παλιών και νέων προσώπων είχε την σημειολογία της επίσης: Από τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Κώστα Γείτονα και τον Κώστα Λαλιώτη, μέχρι την νέα ηγετική ομάδα των σαραντάρηδων, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον Δημήτρη Μάτζο, τον Βαγγέλη Τσόγκα, τον Παναγιώτη Βλάχο, τη Μάρα Κουκουδάκη, δημιουργούσαν ένα ψηφιδωτό που δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» όπως είπε και ο Ανδρουλάκης κλείνοντας το Συνέδριο για να προσθέσει: ««Δεν πρέπει αυτό που έγινε τρεις μέρες εδώ να είναι η ηχώ του δωματίου. Πρέπει να γίνει η φωνή της κοινωνίας. Να δείξουμε ότι αλλάζουμε».
- Πέμπτον η προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης. Στα πηγαδάκια του Συνεδρίου, κυριαρχούσαν οι συζητήσεις για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Οι περισσότεροι συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε κάλπες το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ως εκ τούτου, η συσπείρωση γύρω από το κόμμα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, πολλώ δε μάλλον όταν επικρατεί η αισιοδοξία ότι στις δεύτερες εκλογές (μετά την απλή αναλογική και εφόσον δεν σχηματίζεται κυβέρνηση) το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να χτυπήσει την δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ» όπως εκτιμούσαν πρωτοκλασάτα στελέχη.
Τα μηνύματα που πέρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εναρκτήρια ομιλία του αλλά και στο κλείσιμο, έστειλε μηνύματα τόσο προς Μαξίμου αλλά και προς Κουμουνδούρου αλλά και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Συστράτευση όλων, αλλά εκτός ΠΑΣΟΚ όσοι έφυγαν για καρέκλες
Μίλησε για μια νέα εποχή ενότητας – πολιτικής αυτονομίας και ανανέωσης, όπως έχει δεσμευθεί καλώντας σε συστράτευση όσους έμειναν στα δύσκολα, αλλά αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές». Ωστόσο έδειξε ότι η πόρτα θα είναι κλειστή για όσους αναζήτησαν καρέκλες σε άλλα κόμματα. «Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας» είπε με έμφαση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξαναγίνει πρωταγωνιστής – με το βλέμμα στραμμένο πιθανότατα στις μεθεπόμενες εκλογές, όπου ευελπιστεί να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. «Πρόθεσή μου είναι να ενώσω τις κατακερματισμένες δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει βέβαια σε τίποτα την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» είπε με έμφαση.
Ανδρουλάκης: Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους μας
Με αναφορές στο βάθος της παράταξης «που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και επανίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου» επιτέθηκε ταυτόχρονα στη Δεξιά και στην Αριστερή συντήρηση» ξεκαθαρίζοντας ότι απορρίπτει συνεργασία με ΝΔ αλλά και με ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο: Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν».
Απορρίπτει συνεργασία και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ
Όσο για τα «κάλπικα», όπως τα χαρακτήρισε, διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μας ρωτάνε, ”με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».
Το μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε προοδευτικά μέτωπα και έλεγαν στο λαό ότι κέρδισαν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, αναδεικνύοντας πως βλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου» είπε ο Ανδρουλάκης στην ομιλία της Κυριακής.
Αλλά και την Παρασκευή, ανοίγοντας το συνέδριο είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα:
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, αφού επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, μας καλεί να συγκροτήσουμε ”προοδευτικό μέτωπο”. Ο κ. Τσίπρας μας ζητάει να πούμε τώρα με ποιον θα κυβερνήσουμε. Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει ασθενή μνήμη. Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά, ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά τού τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει».
Τι λέει ουσιαστικά ο Ανδρουλάκης; Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο αντιδεξιό κόμμα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.
Το μήνυμα προς ΝΔ:
«Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε μέτωπα της λογικής ενώ στηρίζουν την ηγεμονία τους στην πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού και μετατρέπουν τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών πόρων σε ευκαιρίες για λίγους. Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο περιφρονούν τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Ένα είναι το μέτωπο απέναντι στη συντήρηση, τις κατεστημένες λογικές και τα κατεστημένα συμφέροντα. Η πρόοδος και ο ορθός λόγος είναι εδώ» σημείωσε κλείνοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ενώ την Παρασκευή είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ουσιαστικά το δίλημμα «Νέα Δημοκρατία ή χάος» για να σημειώσει αιχμηρά: «Οσοι είχαν την ατυχία να γνωρίσουν την ετοιμότητα του επιτελικού κράτους, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δίλημμα, γιατί ΝΔ και χάος είναι το ίδιο πράγμα».
Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών;
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι φυσικά τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών. Θα συνεργαστεί με κάποιον από τους δύο; Θα πάμε σε νέες εκλογές; Ίσως και σε τρίτες; Στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν – όπως και οι περισσότεροι άλλωστε από το κομματικό-πολιτικό-οικονομικό σύστημα – πως δεν θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, λόγω απλής αναλογικής. Ως εκ τούτου, σημειώνουν πως όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (μετά την πρώτη ΝΔ και τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ) οι κινήσεις θα είναι ξεκάθαρες: «Αν υιοθετείτε το πρόγραμμά μας και φυσικά χωρίς να είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας-γιατί αλλιώς θα τους ψήφιζε ο κόσμος και θα είχαν αυτοδυναμία – τότε ευχαρίστως να συνεργαστούμε» λένε. «Επειδή δεν θεωρείται πολύ πιθανό να αποδεχθεί κάτι τέτοιο ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, τότε πάμε για δεύτερες εκλογές ή και τρίτες» προσθέτουν.
Το μήνυμα Ανδρουλάκη για πιέσεις παρασκηνίου από συμφέροντα
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Νίκος Ανδρουλάκης για πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα που δεν είναι άσχετη από τα προαναφερθέντα για το βράδυ των εκλογών. «Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρει χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό» ήταν η φράση του που συζητήθηκε στους διαδρόμους του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ
Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, έμπειροι κομματικοί προβλέπουν ότι η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θα αποσπάσει ευρύτατη πλειοψηφία (άνω του 60-65%) εκλέγοντας πάνω από 200-210 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλο ένα 15-20% αναμένεται να συγκεντρώσουν η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, του Παύλου Χρηστίδη και του Παύλου Γερουλάνου η Ανανεωτική Αριστερά (που έχει ποσόστωση 15 ατόμων) και περί το 20% (60-70) άτομα η πλευρά Παπανδρέου εκ των οποίων περίπου 20 γυναίκες. Ο Απ. Πόντας ως πρόεδρος της ΕΔΕΜ θα είναι ex officcio μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Ποιοι αναμένεται να εκλεγούν ψηλά -Πρωτιά για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο
Μεταξύ των υποψηφίων είναι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, τον οποίο (όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ θα προτείνει να εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα του κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τις επόμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είχε καταταγεί δεύτερος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή τόσο το 2013, όσο και το 2015.
Ψηλά (πιθανότατα στη δεύτερη θέση) αναμένεται να εκλεγούν επίσης ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, η διευθύντρια του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, Ελένη Αναστασίου, η Μάρα Κουκουδάκη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Αναστασία Σιμητροπούλου, Παναγιώτης Βλάχος αλλά και ο γεννηματικός Μανώλης Όθωνας.
Στη λίστα των υποψηφίων με εκτιμήσεις ότι θα καταταγούν ψηλά στη σχετική καταμέτρηση βρίσκονται ακόμη ο απερχόμενος γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης που «χτυπάει» πεντάδα (στηρίζεται από παπανδρεϊκούς-γεννηματικούς), ο Παύλος Χρηστίδης (παίρνει ψήφους και από προεδρικούς), η Έφη Χαλάτση (από τους παπανδρεϊκούς), ο Μιχ. Καρχιμάκης (επίσης από τους παπανδρεϊκούς). Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.
Στα αξιοσημείωτα επίσης της τριήμερης διαδικασίας οι ομιλίες:
Του Κώστα Σημίτη (μετά από πολλά χρόνια εμφανίστηκε σε Κεντρική Επιτροπή) που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της επεξεργασίας ενός πειστικού προγράμματος ως προϋπόθεση για την επιτυχία,
Του Γιώργου Παπανδρέου που επανέλαβε το «όχι« σε συγκυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ,
Του Ευάγγελου Βενιζέλου («Η Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας»),
Του Απόστολου Κακλαμάνη που είπε αιχμηρά πως «ό,τι άχρηστο είχαμε στο ΠΑΣΟΚ, ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το μάζεψε».
Του Ανδρέα Σπυρόπουλου που διεμήνυσε ότι «είμαστε εδώ και πάλι, σε πείσμα όλων αυτών που προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν την Παράταξη. Να απαξιώσουν την ιστορική της προσφορά στη χώρα! Να απαξιώσουν τους ανθρώπους της και τις πολιτικές της. Είμαστε εδώ για να τους πούμε με δυνατή φωνή ότι δεν τα κατάφεραν».
Του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές αποτελούν ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, το κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Α.Παπανδρέου, του Κ.Σημίτη. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Ίσως να είναι η τελευταία. Και δεν θα την αφήσουμε να χαθεί. Θα δώσουμε τη μάχη με αυταπάρνηση. Όλοι μας, όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «οι πολίτες με το ένα πόδι τους είναι κοντά μας. Το άλλο όμως το κρατούν απέξω. Είναι δικό μας θέμα να τους φέρουμε δίπλα μας, να στρατευθούν».
Του Χάρη Καστανίδη που σημείωσε ότι είναι «υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την πολιτική αυτονομία του χώρου μας»
Του Παύλου Γερουλάνου που υπενθύμιζε ότι «στο προηγούμενο συνέδριο, στο διορισμένο του ΠΑΣΟΚ, είχα πει «ό,τι θάψετε εδώ μέσα, θα αναστηθεί αύριο εκεί έξω». Όπερ και εγένετο. ΠΑΣΟΚ Ανέστη, συντρόφισσες και σύντροφοι. ΠΑΣΟΚ Ανέστη!». Για να τονίσει ότι «τόσο ως τόπος όσο και ως ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόκληση και μια τεράστια ευκαιρία. Την πρόκληση να μείνουμε ενωμένοι απέναντι σε θηρία και την ευκαιρία να αλλάξουμε εμείς τις παθογένειες που κανένας δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αλλάξει. Με Πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, καλούμαστε για ακόμη μία φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Της Άννας Διαμαντοπούλου που μαζί με την υφυπουργό Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία, Μαρίνα Γκονσάλβες, συνομίλησαν για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού και εθνικού διαλόγου και ήταν το βασικό θέμα της θεματικής συζήτησης και είπε ότι χρειάζονται νέοι τρόποι και ιδέες για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος.
Στα αξιοσημείωτα επίσης:
Το ένθερμο μήνυμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, που προέβλεψε ότι στις εκλογές θα φανεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ καθώς «είναι η ώρα να ανατείλει ο πράσινος ήλιος»
Η συγκινητική στιγμή της μνήμης της Φώφης Γεννηματά με την κενή καρέκλα, πλάι στον Νίκο Ανδρουλάκη και τα βίντεο που προβλήθηκαν με τις παρακαταθήκες της.
Οι παρουσίες των Γιάννη Πανούση (πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστα Χρυσόγονου (πρώην ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
Πηγή