Χωρίς συμφωνία, καθώς παραμένουν σημαντικά «αγκάθια», αλλά με σημαντική πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με την κυβέρνηση στο Χίλτον, με τους πρώτους να αναχωρούν πλέον από την Αθήνα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο μέσω τηλεδιασκέψεων ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Πλέον γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση ενός ισορροπημένου δημοσιονομικού πακέτου αλλά και μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επίσης, προαναγγέλλεται συνέχεια των συζητήσεων την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας ωστόσο έμφαση στο ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.
Όπως προέκυψε και από την ενημέρωση κυβερνητικής πηγής μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χθες το απόγευμα με τους θεσμούς, παραμένουν ανοικτά τα μεγάλα και δύσκολα θέματα: τα εργασιακά, η περικοπή των συντάξεων, το αφορολόγητο, το μέγεθος του πακέτου των μέτρων μετά το 2018.
Στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές».
Κατά τους ίδιους κύκλους, κοινό στόχο αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.
Τα βασικά ζητήματα είναι:
- Το μέγεθος του πακέτου.
- Κάποιες διαφορές στο «ισορροπημένο» πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από τους θεσμούς. Η κυβέρνηση θέλει να μειωθεί η δημοσιονομική απόδοση του φόρου μετά το 2019 στο πλαίσιο των αντίμετρων για τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ οι θεσμοί δεν θέλουν παρεμβάσεις.
- Τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.
- Αφορολόγητο. Το ύψος του αφορολόγητου δεν έχει κλειδώσει. Παραμένει το σενάριο των 5.900 ευρώ, όμως η ελληνική πλευρά παζαρεύει και τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, αλλά και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
- Συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει περικοπή των συντάξεις χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος.
Πηγή