Εντός του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το e-περιουσιολόγιο το οποίο, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων κ.ά.) που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες την οποία θα διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το κόστος του έργου, ανέρχεται σε 482.668 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το e-περιουσιολόγιο στο οποίο οι Έλληνες θα δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία θα συνδέεται με όλα τα πληροφοριακά συστήματα και αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπως και με αυτά των άλλων φορέων του δημοσίου. Έτσι θα προσφέρει την δυνατότητα άμεσων διασταυρώσεων για την επιτάχυνση των ελέγχων.
Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντικείμενό του είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος που αποσκοπεί στη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Ενδεικτικά πρόκειται για: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.
«Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. Επίσης, διευκρινίζεται ότι: «Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.
Στους φορολογούμενους παρέχεται πρόσβαση και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».
Το σύστημα, θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή και άλλων φορέων ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Μεταξύ άλλων, όπως προκύπτει από την απόφαση στο e-περιουσιολόγιο:
– Τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εισάγουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
– Θα προβλέπεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
– Θα ενσωματώνονται τροποποιήσεις λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
– Θα καταχωρούνται περιουσιακά στοιχεία τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
– Θα προσφέρεται η δυνατότητα αναλυτικής ή και συγκεντρωτικής επεξεργασίας των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
– θα προβλέπεται η δυνατότητα επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
– Θα προβλέπεται η δυνατότητα διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
Πηγή