Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα εποπτείας Αθήνας και δανειστών

Το χαλί για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στρώνει το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών ετοιμάζοντας για την Ελλάδα ένα νέο κουστούμι-πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο. Το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο δουλεύουν οι δανειστές προβλέπει ένα μεταβατικό πρόγραμμα ενδεχομένως έως το 2022 που θα συνδυάζει εποπτεία και εγγυημένη έξοδο στις αγορές ταυτόχρονα.

Δεν θα περιέχει δόσεις και δάνεια όπως τα υφιστάμενα προγράμματα ή οι πιστωτικές γραμμές αλλά μεταρρυθμίσεις έναντι ανταλλαγμάτων για το χρέος. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα Μνημόνιο χρέους που θα ενσωματώνει μέτρα τα οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με παρεμβάσεις για το χρέος και θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι πρώτες συζητήσεις που γίνονται πάνω σε αυτό το νέο μοντέλο έχουν ξεκινήσει, θα ενταθούν μέσα στον Φεβρουάριο μαζί με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση ενώ δεν αποκλείεται κάποιες ανακοινώσεις να γίνουν στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου όπου θα γίνει και ο πρώτος απολογισμός των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα θα είναι:

  • Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που δεν υλοποιήθηκαν με τα τρία προηγούμενα Μνημόνια με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Καθιέρωση τρίτου πυλώνα στο Ασφαλιστικό με ενεργό συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο . Ήταν να γίνουν με την 3η αξιολόγηση αλλά το θέμα έσπρωξε η ελληνική πλευρά με το μεταβατικό Πρόγραμμα λόγω της «καυτής πατάτας» των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνει.
  • Ο τραπεζικός τομέας με έμφαση τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Νέους αυστηρότερους όρους ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

localStorage.clear();


Πηγή