Πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις φαίνεται πως άνοιξε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει αναφορά σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.
Η υπερασπιστική και «πρώην κόκκινη» γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε ομαδικέ απολύσεις.
Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, αυτή η προέγκριση δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με τον νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις ομαδικές απολύσεις καταργείται οριστικά.
Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο, όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.
Την ίδια ώρα, ανοιχτό είναι και το θέμα να αυξηθούν τα όρια των νόμιμων απολύσεων, καθώς η κ. Αχτσιόγλου περιορίστηκε χθες στο να επαναλάβει ότι διαφωνεί με τη θέση των δανειστών. Τα όρια των απολύσεων σήμερα είναι μέχρι 6 εργαζόμενοι τον μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και 5% και 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω.
Πηγή