Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Τι συζήτησαν οι τέσσερις επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Τις περαιτέρω κινήσεις για τη συγκρότηση νέου και ενιαίου φορέα στη Κεντροριστερά, καθώς και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συζήτησαν το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) και Νίκος Διακουλάκης (Κινήσεις Πολιτών).

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο φορέας συνάντησης, συμπόρευσης και ισότιμης συμμετοχής για την ενιαία πολιτική έκφραση του προοδευτικού χώρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των τεσσάρων και τονίζεται: «Προχωράμε τον Ιούνιο σε ένα θεσμικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία συνέδριο για την πολιτική και προγραμματική εμβάθυνση και την οργανωτική συγκρότηση ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις, δημιουργούμε το νέο. Μία ουσιαστική πολιτική διαδικασία που θα εξειδικεύσει την πρότασή μας για την προοδευτική αλλαγή στη χώρα».

Οι τέσσερις επικεφαλής που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμούν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που υπηρετεί την ανάγκη της χώρας και την απαίτηση της κοινωνίας να διαμορφωθεί, με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών, μία οραματική και μαζί ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, μακριά από εσωστρέφειες που αποδυναμώνουν το εγχείρημα και δεν υπηρετούν το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.

«Να αναδείξουμε τον προοδευτικό χώρο, κυρίαρχο ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στην αριστερή και δεξιά συντήρηση, ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας, πρωταγωνιστή ξανά των εξελίξεων και εγγυητή ενός καλύτερου ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την πορεία των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, σημειώνεται ότι η κυβερνητική ανικανότητα και αδυναμία για ουσιαστική και αξιόπιστη διαπραγμάτευση, επιτείνουν την αβεβαιότητα, φέρνουν απειλητικό το επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα». «Υπάρχει λύση για την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Και αυτή, ούτε στην παράδοση στον κ. Σόιμπλε βρίσκεται, ούτε και στη δεξιά παλινόρθωση. Είναι συντηρητικές επιλογές, που βαθαίνουν τα αδιέξοδα της χώρας. Βρίσκεται στην Εθνική Συνεννόηση, με συμφωνία σε μία Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Πηγή