Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Τι συμβαίνει με φυσικό αέριο και ρεύμα: Με ποια μέτρα θα πέσουν οι τιμές -Ο καθηγητής Φαραντούρης στο iefimerida εξηγεί

«Χρειάζονται πιο γενναία μέτρα. Υπήρξαν έγκαιρες προειδοποιήσεις από το καλοκαίρι για το «τσουνάμι» στις τιμές ενέργειας, καθώς και προτάσεις για την ανάσχεσή του».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, στο iefimerida.gr o Καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Νικόλαος Φαραντούρης σχολιάζοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Ακριβότερο φυσικό αέριο σημαίνει υψηλότερες τιμές ρεύματος

«Ήδη από τις αρχές του 2021 βλέπαμε την ανισορροπία προσφοράς και ζήτηση στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και την ανάγκη για ισχυρή δημοσιονομική, ρυθμιστική και ελεγκτική εγρήγορση στο εσωτερικό. Ειδικότερα, το ακριβό φυσικό αέριο που εισάγουμε αποτελεί κρίσιμη παράμετρο του ενεργειακού κόστους αφού πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παράγεται από φυσικό αέριο. Κάθε μικρή διαφορά την τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου είναι σημαντική. Γι’ αυτό και είχαν εγκαίρως ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι για τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για τις τιμές εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου που δυστυχώς κατέληξαν στην προμήθεια ακριβότερου κατά 30% ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία», αναφέρει ο κ. Φαραντούρης. ο οποίος την περίοδο 2009-2019 χρημάτισε επικεφαλής νομικών υπηρεσιών στη ΔΕΠΑ και στη EUROGAS, την Ένωση Ενεργειακών Εταιρειών Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη.

Μείωση φόρων, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και αυστηροί έλεγχοι

Αναφερόμενος στα μέτρα που απαιτούνται για την ανάσχεση του, ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σημειώνει ότι ήδη από τον Σεπτέμβρη, εκτός απ’ τις προειδοποιήσεις για τις διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ -Gazprom, είχαν προταθεί από φορείς, επιμελητήρια, αναλυτές και πολιτικές δυνάμεις δέσμη μέτρων ενάντια στις ανατιμήσεις. «Πρόκειται α) για δημοσιονομικά μέτρα (μείωση φόρων και ΕΦΚ, ενίσχυση των εισοδημάτων με αύξηση του κατώτατου μισθού), β) ρυθμιστικά (παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, όπως έγινε σε άλλες χώρες της ΕΕ) και γ) ελεγκτικά (αυστηροί έλεγχοι για νόθευση του ανταγωνισμού και αισχροκέρδεια)», τονίζει.

Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα έχουν βάθος χρόνου- Χρειάζεται η λήψη πιο γενναίων μέτρων

Παράλληλα, ο κ. Φαραντούρης δηλώνει στο iefimerida.gr ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα έχουν βάθος χρόνου. «Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης σήμερα δεν μπορούν να ισοσταθμίσουν τις υψηλές (υψηλότερες στην Ελλάδα απ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη) τιμές. Δεν αρκούν. Είναι πολύ περιορισμένα, έρχονται πολύ αργά και δεν έχουν συμπληρωματικότητα και συνοχή. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ωστόσο το πρόβλημα διογκώθηκε λόγω αβελτηρίας: η πεποίθηση ή η προσδοκία ότι το φαινόμενο είναι παροδικό γέννησε αδράνεια και μετάθεση λήψης μέτρων. Σήμερα όσα ανακοινώνονται απλά δεν μπορούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος, ούτε να ανακουφίσουν ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χρειάζεται η λήψη πιο γενναίων μέτρων έστω τώρα».

Απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αλλά και στάση ζωής

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με υψηλό κόστος ενέργειας, ο κ. Φαραντούρης ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται θεσμική εγρήγορση και οξυμένα αντανακλαστικά για την παρέμβαση, ρύθμιση και τον έλεγχο της αγοράς και δημόσιες πολιτικές που θα «οδηγούν» την καταναλωτική συμπεριφορά. «Απαιτείται περιορισμός της ενεργειακής εξάρτησης αλλά και αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος. Η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας δεν μπορεί να γίνει με ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με την κοινωνία απέναντι σε συνθήκες ενεργειακής φτώχιας. Να ενισχύσουμε την παραγωγή ενέργειας απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους, από τα «κάτω προς τα πάνω», από τα νοικοκυριά, τους δήμους και τις επιχειρήσεις. Απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αλλά και στάση ζωής», καταλήγει.


Πηγή