Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Π. Καμμένος

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κληθεί τελικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες και στοιχεία αναφορικά με τις παραδεδεγμένες από τον ίδιο επαφές του, με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη και έγκλειστο σε σωφρονιστικό κατάστημα, Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Αντικείμενο της ακρόασης του Πάνου Καμμένου θα καταστεί και κάθε συναφές ζήτημα με την υπόθεση αυτή.

Η ακρόαση του κ. Καμμένου θα γίνει τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, την Παρασκευή, 21 Ιουλίου, επί της προτάσεως που έχει καταθέσει η ΝΔ να συγκροτηθεί η εξεταστική επιτροπή.

Αίτημα να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε καταθέσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης και, παρά τις διαφωνίες των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το αίτημα αυτό συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 2/5 των μελών της Επιτροπής, ώστε να ασκήσει η μειοψηφία το δικαίωμα που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής και έτσι να καταστεί «υποχρεωτική» η κλήση σε ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όπως δε προέκυψε από τις τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «ενδεχομένως, μετά την ακρόαση του κ. Καμμένου, να παραστεί ανάγκη να κληθεί σε ακρόαση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος κ. Χριστοφορίδης».

Προηγήθηκε συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί δύο ζητημάτων. Το πρώτο ανέκυψε όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτήρισε αόριστη τη διατύπωση του αιτήματος του κ. Λυκούδη για το αντικείμενο της ακρόασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά η αντιπολίτευση στήριξε το αίτημα του βουλευτή του Ποταμιού.

Το δεύτερο ζήτημα ανέκυψε μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των επαφών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία για τα ναρκωτικά η οποία προβλέπει τη δυνατότητα των αρμόδιων οργάνων να δίνουν εντολή σε τρίτους για τη διενέργεια συγκεκριμένων πράξεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τη διαλεύκανση μιας υποθέσεως.

Η νομοθεσία, όπως επισήμανε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρεται σε ιδιώτη στον οποίο μπορούν να δοθούν κατάλληλες οδηγίες ή εντολές για να μπορέσει να διερευνήσει κάτι.

«Νομίζω ότι μπορούμε από το μείζον να συνάγουμε και το έλασσον, δηλαδή ότι αν ακόμη και ιδιώτης μπορεί να έχει εντολή προκειμένου να κάνει κάποιες διερευνητικές πράξεις για να διαλευκάνει μια υπόθεση, πολύ περισσότερο μπορεί να το κάνει ένας δημόσιος λειτουργός» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ε. Βενιζέλου.

«Είναι δυνατόν αυτά να λέγονται στην Επιτροπή Θεσμών από καθηγητή Νομικής μάλιστα;» διέκοψε ο Ε. Βενιζέλος.

«Συγκρατηθείτε κ. Βενιζέλο!» προέτρεψε η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«…Ότι δηλαδή ο κ. Καμμένος ενήργησε κατ΄ εντολή της εισαγγελίας;», επέμεινε ο Ε. Βενιζέλος.

«Ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει» επισήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Αποκλείεται από εμένα να ακούσετε να απαντάω στον κ. Βενιζέλο, με τον τρόπο με τον οποίο αυτός μου απευθύνθηκε. Το προσπερνώ. Τα σχόλια είναι ευνόητα για την τοποθέτησή του, για το ύφος και για όσα λέει» ανέφερε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

«Είναι δυνατόν να προβάλλεται ο συσχετισμός ότι ενήργησε ο Καμμένος κατ΄ εντολή της δικαιοσύνης! Ως ενδιάμεσο πρόσωπο! Αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας; Ότι ενήργησε δηλαδή κατά νόμον, έχοντας εντολή των ανακριτικών αρχών; Έχετε καταλύσει το κράτος, το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών, τη δικαιοσύνη, τα πάντα! Και έχετε και υποστηρικτές! Το παρακράτος! Το παρακράτος σας!» διέκοψε ξανά ο Ε. Βενιζέλος.

«Έχουμε ανεχθεί πάρα πολλά. Εδώ δεν είναι αρένα. Οφείλετε να είστε ψύχραιμος!» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία όταν άκουσε τον κ. Βενιζέλο να της λέει ότι «βάζει τον εαυτό της ασπίδα στην κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών» διέκοψε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσει το φορτισμένο κλίμα.

«Η αναφορά μου σε συγκεκριμένες διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, είναι μια αναφορά νομική. Αυτό το οποίο προσπάθησα εδώ να εξηγήσω, είναι ότι υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι προβλέπουν πράξεις χορήγησης πληροφοριών, ευνοϊκών μέτρων υπέρ εκείνων οι οποίοι τις χορηγούν και επίσης ότι δίδεται και μια ευελιξία διωκτική προκειμένου να υπάρχουν αυτές οι διαλευκάνσεις.

Καθόλου δεν είπα αυτό έγινε ή το άλλο έγινε», είπε με την επανάληψη της συνεδρίασης ο Ν. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Έχω πει και θα το επαναλάβω ότι δεν έχω ιδέα τι έχει κάνει ο κ. Καμμένος. Αλλά, εκείνο που λέω είναι ότι υπάρχουν θεσμοί που επιτρέπουν πράξεις διωκτικές οι οποίες χρειάζονται, χάριν της αποτελεσματικότητας, και χρειάζονται μυστικότητα για τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη».

Ως προς το ζήτημα της ακρόασης του Πάνου Καμμένου, όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι συμφωνούν με το αίτημα του Σπύρου Λυκούδη. Η ομόθυμη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανοίγει έτσι το δρόμο για την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς συμπληρώθηκαν τα 2/5 ώστε να ασκήσει η μειοψηφία το δικαίωμα της να ζητεί να κλήση σε ακρόαση.

«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δέχτηκε σήμερα το αίτημα που διατύπωσα για δεύτερη φορά εκ μέρους του Ποταμιού, με το οποίο ζητήθηκε η πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή, για να διευκρινίσει το ζήτημα των επαφών που είχε με καταδικασμένο για εγκληματικές πράξεις και έγκλειστο στις φυλακές ισοβίτη.

Παρά την άρνηση της πλειοψηφίας, σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε το αίτημα και με βάση το άρθρο 41Α, παρ.4 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόσκληση του κ. Πάνου Καμμένου στην επιτροπή κατέστη υποχρεωτική», ανέφερε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο Σπύρος Λυκούδης.

«Οι δημοκρατικές δικλίδες δια των οποίων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες περιορίζεται ενίοτε η δυνατότητα της πλειοψηφίας να λειτουργεί με την απολυτότητα της δύναμής της, σήμερα δικαίωσαν την ύπαρξή τους» ανέφερε ο κ. Λυκούδης.

localStorage.clear();


Πηγή