Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Τουλάχιστον 262 τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου για το οποίο η Τουρκία κατηγορεί υποστηρικτές ενός κληρικού που ζει στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 262 τούρκοι διπλωμάτες και μέλη του στρατιωτικού προσωπικού κατέθεσαν αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκε δραματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ να απορρίψει αιτήσεις από στρατιωτικούς τους οποίους υποπτεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον εξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Ανεγκρέτ Κορφ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε πως 151 από τους αιτηθέντες είχαν διπλωματικά διαβατήρια και 111 υπηρεσιακά διαβατήρια, που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις για μέλη του στρατιωτικού προσωπικού και άλλους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται σε επίσημη ταξιδιωτική αποστολή.

Δεν διευκρίνισε κατά πόσον στους 262 περιλαμβάνονται επίσης μέλη των οικογενειών των διπλωματών, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να έχουν διπλωματικό καθεστώς.

«Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι στην πραγματικότητα στατιστικά βάσιμοι επειδή βασίζονται σε εθελοντικές δηλώσεις των αιτηθέντων άσυλο», δήλωσε η Κορφ σε τακτική συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί πριν από το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό τον μήνα στην Τουρκία για τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η Γερμανία προκάλεσε την οργή της Τουρκίας όταν ακύρωσε διάφορες συγκεντρώσεις υπέρ του «Ναι» σε γερμανικό έδαφος στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν τούρκοι υπουργοί, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία την κατηγόρησε για «ναζιστικές» μεθόδους.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο πως 5.166 τούρκοι πολίτες είχαν ζητήσει άσυλο τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους σε σύγκριση με 1.767 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ολόκληρο το 2015. Περίπου το 80% των αιτηθέντων άσυλο ήταν κουρδικής καταγωγής.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι γερμανικές αρχές είχαν δηλώσει πως 136 κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ είχε καλέσει τη Γερμανία τον Ιανουάριο να απορρίψει τις αιτήσεις ασύλου από 40 κυρίως υψηλόβαθμους πρώην στρατιωτικούς τους οποίους η Άγκυρα υποπτεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με το πραξικόπημα.

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία συνέλαβε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και απέλυσε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στον στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα.


Πηγή