Η επανέναρξη της ποδοσφαιρικής δράσης στην Τουρκία έφεραν σε δύσκολη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του.
Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην καθημερινότητα των Τούρκων, με τη διεξαγωγή των τριών αγώνων που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα από την 23η αγωνιστική της Süper Lig (της κορυφαίας κατηγορίας στη χώρα), που τόσο απότομα διέκοψαν οι μεγάλες σεισμικές δονήσεις της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και ενός ακόμη που είχε αναβληθεί δύο φορές και αφορούσε τη 14η αγωνιστική. Ωστόσο, ο κόσμος που πήγε σε δύο από τα τέσσερα γήπεδα που έγιναν τα συγκεκριμένα παιχνίδια, ήθελε όχι μόνο να δει μπάλα, αλλά και να στείλει το πολιτικό του μήνυμα.
Την Κυριακή (26/2), οι οπαδοί της Μπεσίκτας, στο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους κόντρα στην Αντάλιασπορ, ακολούθησαν το παράδειγμα αυτών της Φενέρμπαχτσε, οι οποίοι μια ημέρα νωρίτερα κόντρα στην Κόνασπορ με συνθήματά τους κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ήταν μια από τις σπάνιες ηχηρές και ανοιχτές διαμαρτυρίες κατά των αρχών στη χώρα τα τελευταία χρόνια, η οποία ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο.
Σάλος στην Τουρκία: Η Ερυθρά Ημισέληνος πούλησε, αντί να δωρίσει σκηνές σε σεισμόπληκτους -Έντονες αντιδράσεις
«Σκηνές Αποκάλυψης»: Τι λέει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την σεισμόπληκτη Τουρκία
«Κυβέρνηση, παραιτήσου!» τραγουδούσαν χιλιάδες οπαδοί της Μπεσίκτας. Πέταξαν επίσης λούτρινα ζωάκια στο γκαζόν για να τιμήσουν τα παιδιά-θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία και έπληξε επίσης τη γειτονική Συρία.
Τα κουκλάκια αυτά δεν θα μείνουν ανεκμετάλλευτα, καθώς θα δοθούν στα παιδιά που γλίτωσαν από τον Εγκέλαδο, ωστόσο έχουν μείνει πλέον χωρίς σπίτι και κατά συνέπεια χωρίς παιχνίδια.
Μάλιστα, σε όλα τα ματς που παίχτηκε μπάλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, οι γηπεδούχες ομάδες κάλεσαν τους φιλάθλους/οπαδούς να πάρουν θέση στις εξέδρες, έχοντας τουλάχιστον από ένα παιχνίδι στα χέρια τους. Η αρχή είχε γίνει στον αγώνα της Τραμπζονσπόρ με τη Βασιλεία, στο πλαίσιο των πλέι οφ για το Confernece League.
Το Σάββατο (25/2) οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ φώναζαν συνθήματα «Ψέματα, εξαπατήσεις, πέρασαν 20 χρόνια, παραιτηθείτε!».
Τουρκία: Τα γήπεδα δεν είναι το μόνο πεδίο που πιέζει την κυβέρνηση Ερντογάν
Μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τις δονήσεις που ακολούθησαν, η τουρκική κυβέρνηση έχει επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση και ανεξάρτητα ΜΜΕ για καθυστερημένη ανταπόκριση σε σεισμόπληκτες περιοχές.
Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήδη πληγωμένη από την οικονομική κρίση, έχει δεχθεί νέο πλήγμα.
Προσπαθώντας να φιμώσει επικριτές, η Άγκυρα απέκλεισε προσωρινά την πρόσβαση στο Twitter στις 8 Φεβρουαρίου.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTUK) επέβαλε επίσης κυρώσεις σε τρία τηλεοπτικά κανάλια για κριτική στην κυβέρνηση.
«Ο σεισμός δεν καταστρέφει μόνο σπίτια, αλλά και την αυτοκρατορία του φόβου. Ακόμα κι αν απαγορεύσουμε το Twitter ή τηλεοπτικά κανάλια (…), οι φωνές βρίσκουν ένα κενό και υψώνονται. Όπως συνέβη στην κερκίδα της Φενέρμπαχτσε», τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Χος στο Twitter το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.
Οι οπαδοί της Μπεσίκτας, ενός από τους τρεις «μεγάλους» συλλόγους της Κωνσταντινούπολης, είναι γνωστό ότι βρίσκονται αρκετά κοντά στην αντιπολίτευση.
Ανοιχτές εκκλήσεις για παραίτηση των Αρχών είναι σπάνιες στην Τουρκία μετά τη σκλήρυνση της εξουσίας από τον πρόεδρο Ερντογάν, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.
«Καθώς η χώρα μας παλεύει ενάντια στη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, το να φωνάζουμε συνθήματα παραίτησης κατά τη διάρκεια του αγώνα Φενερμπαχτσέ-Κόνιασπορ είναι ανεύθυνο και παράλογο», αντέδρασε στο Twitter ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστική Δράση, εταίρος του συνασπισμού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.
Ο Μπαχτσελί κάλεσε μάλιστα τους συλλόγους να λάβουν «επείγοντα και απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσουν ότι οι αγώνες διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.
Μέσα σε όλα αυτά, σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με αφορμή την αποκάλυψη ότι η Ερυθρά Ημισέληνος αντί να δωρίσει σκηνές στους σεισμόπληκτους, τις πουλούσε σε επιζώντες.
Η οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκε «πυρά» από την αντιπολίτευση και τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή (26/2), επειδή αντί να δωρίσει, έδινε έναντι αντιτίμου τις σκηνές σε όσους έπληξαν οι μεγάλοι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου.
Πηγή