Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μέρος του τουρκικού στόλου επιστρέφει στον Βόσπορο.
Όπως εμφανίζεται το στίγμα του «Oruc Reis» στο σύστημα Marine Traffic, το πλοίο φαίνεται να είναι στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Την κίνηση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετικό βήμα και όπως τόνισε «ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες».
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα που έχει αρχίσει αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας στο Αιγαίο με μοναδικό υπαίτιο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είτε με εμπρηστικές δηλώσεις είτε με παράνομες naftex φροντίζει να μην δίνει κανένα περιθώριο ουσιαστικής συνεννόησης με την Ελληνική κυβέρνηση για διάλογο, ίσως να φαίνονται κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης.
Ανάλογες επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις έκαναν σε καθημερινή σχεδόν βάση και οι υπουργοί του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ ενώ το τελευταίο δεκαήμερο μπήκε στον χορό και ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ, όλοι τους με συγκεκριμένο ρεπερτόριο δηλώσεων που παρέπεμπαν σε κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
Όμως αυτή τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις λέξεις και παρόλο που δεν έχουν επιστρέψει όλα τα πλοία που συνόδευαν το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων, ο μεγάλος αριθμός που έχει πάρει τον δρόμο επιστροφής προς τον Βόσπορο κάτι δείχνει.
Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με την γείτονα χώρα που έχει πλούσιο ιστορικό αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς αλλά το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι και οι δύο μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα και τη μη επανεργοποίηση της Naftex που πάλι θα δημιουργούσε στιγμές έντασης στο Αιγαίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό μεταξύ των δύο χωρών.
Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον η Τουρκία έχει άλλο μέτωπο να κλείσει μετά και την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο στην Κύπρο και τις δηλώσεις του για έκνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Κυπριακή ΑΟΖ, και το δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται να μεταφέρουν την βάση τους από το Ιντσιρλικ στην Σούδα.
Όμως ακόμη κι αν όλα τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας δείξουν εικόνα επιστροφής στις ναυτικές τους βάσεις τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με τις εντάσεις που υπάρχουν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου έχουν κατευθύνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ν’ αναθεωρήσει τις θέσεις επιφυλακής των πολεμικών πλοίων και να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις ώστε πάντοτε η απάντηση να είναι εν τη γενέσει οποιουδήποτε σκηνικού.
Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ο Ελληνικός στόλος λάβει την εντολή απεμπλοκής μετά από έναν ενάμιση μήνα διαρκούς έντασης, κάποιοι θα παραμείνουν στο Αν. Αιγαίο κι αυτοί δεν είναι μόνο τα πληρώματα των πλοίων επιτήρησης.
Πηγή