Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν Σύρους πρόσφυγες

Τούρκοι συνοριοφύλακες στη μεθόριο με τη Συρία ανοίγουν πυρ αδιακρίτως και υποχρεώνουν με συνοπτικές διαδικασίες τους αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να περάσουν στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει ότι Σύροι εγκαταλείπουν την βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ όπου κορυφώνονται οι βίαιες συγκρούσεις για να αναζητήσουν καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που παραμένουν κλειστά με εξαίρεση για τους βαριά τραυματισμένους.

Τους τελευταίους μήνες οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν προωθηθεί στα ενδότερα της επαρχίας που βρίσκεται κυρίως υπό τον έλεγχο των ανταρτών και τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτική δράση στη γειτοινή περιοχή Αφρίν με στόχο μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Σύροι που καταφεύγουν στην τουρκική μεθόριο αναζητώντας ασφάλεια και άσυλο υποχρεώνονται με σφαίρες και κακομεταχείριση να επιστρέψουν», λέει η Λάμα Φακίχ, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της οργάνωσης ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είπε ότι οι τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους και ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει την «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

«Σαφώς και θα το ερευνήσουμε. Είναι απίθανο οι στρατιώτες μας να πυροβολούν ανθρώπους. Δεν ρωτάμε ποτέ κανέναν αν είναι Κούρδος ή Άραβας ή μουσουλμάνος ή χριστιανός, αν προέρχεται από την μια ή από την άλλη περιοχή. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι»

Η HRW επικαλείται στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα οποία 247.000 Σύροι εκτοπίστηκαν στην περιοχή της μεθορίου κατά το διάστημα 15 Δεκεμβρίου-15 Ιανουαρίου 2018.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ιντλίμπ και την Αφρίν προκαλεί τον εκτοπισμό χιλιάδων ακόμα ο αριθμός των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα και διακινδυνεύουν την ζωή τους για να φτάσουν στην Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί», τονίζει η Φακίχ.

Δεκατρείς από τους 16 Σύρους πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε η οργάνωση κατηγόρησαν τους Τούρκους μεθοριοφύλακες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον τους ή εναντίον άλλων αιτούντων άσυλο που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα ενώ βρίσκονταν ακόμη σε συριακό έδαφος σκοτώνοντας δέκα, εκ των οποίων ένα παιδί, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Η Τουρκία έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα–περίπου 3,5 εκατομμύρια από το 2011– και σε πολλούς από αυτούς έχει προσφέρει προσωρινό καθεστώς προστασίας και βασικές υπηρεσίες όπως εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

«Ωστόσο, η γενναιόδωρη φιλοξενία της Τουρκίας μεγάλων αριθμών Σύρων δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να βοηθήσει εκείνους που ζητούν προστασία στα σύνορά της» προσθέτει η ανακοίνωση της HRW.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πρέπει να εκδώσει οδηγίες προς τους συνοριοφύλακες σε όλα τα σημεία διέλευσης ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βία εις βάρος των αιτούντων άσυλο και ότι δεν θα πρέπει να κακομεταχειρίζονται κανέναν από αυτούς.

localStorage.clear();


Πηγή