Μέσα σε ένα άγριο ορεινό τοπίο γεμάτο με οξιές στις πλαγιές του όρους Πάικο, στο σημείο που συναντώνται οι νομοί Κιλκίς και Πέλλας, η Καστανερή είναι ένα ήσυχο και αρκετά απομακρυσμένο χωριό, άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Χτισμένη σε υψόμετρο 750- 800 μέτρων, πρόκειται για έναν αυθεντικό προορισμό που δεν «φωνάζει», παρά μόνο υποδέχεται φιλόξενα και στωικά εκείνους που θα την επιλέξουν για μια διαφορετική εξόρμηση. Άλλωστε οι κάτοικοι της Μακεδονίας φημίζονται για την απλόχερη φιλοξενία τους.
Λόγω της απόμερης θέσης της, η Καστανερή ανέκαθεν αποτελούσε τόπο όπου ζούσαν κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι, γι αυτό και οι κάτοικοί της αρκούνται με την απλότητα που χαρακτηρίζει το χωριό.
Τα περισσότερα σπίτια, ωστόσο, διατηρούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά συνδυάζουν την πέτρα με το ξύλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα περίφημα Ζαγοροχώρια.
Το φυσικό περιβάλλον γύρω από το χωριό γοητεύει τον επισκέπτη με τα δάση από καστανιές και οξιές να εξερευνώνται εύκολα μέσα από σημαδεμένα μονοπάτια, που οδηγούν σε βρύσες και τοποθεσίες με υπέροχη θέα.
Για να προσεγγίσει κανείς το χωριό περνά μέσα από ένα ονειρικό πυκνό δάσος οξιάς αλλά και αμέτρητες καστανιές, οι οποίες, μάλιστα, δίνουν τα μοναδικά γλυκά κάστανα του Πάικου.
Οι κάτοικοι της Μπαροβίτσας, όπως ήταν η ονομασία του χωριού μέχρι το 1926 όταν και μετονομάστηκε σε Καστανερή, και κυρίως η οικογένεια Δογιάμα, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο κατά το Μακεδονικό Αγώνα πολεμώντας τους Βουλγάρους στη Γουμένισσα.
Πηγή