Οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερη μια Τουρκάλα που είχε συλληφθεί, ενώ επισκεπτόταν τη χώρα με τουριστική βίζα και την κατηγορούν ότι παρείχε βοήθεια στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, μια υπόθεση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Η Τουρκία είχε μάλιστα απειλήσει με αντίποινα μετά την κράτηση της 27χρονης Εμπρού Οζκάν τον περασμένο μήνα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Ο δικηγόρος της Οζκάν, ο Ομάρ Καμαϊσί, δήλωσε ότι η πελάτισσά του επέστρεψε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, μία εβδομάδα μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος της από ισραηλινό στρατοδικείο. Κατόπιν, εφετείο διέταξε την αποφυλάκισή της και της επέστρεψε το διαβατήριο, όπως εξήγησε ο δικηγόρος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας:
«Οι κατηγορίες σε βάρος της παραμένουν, όμως νομίζω ότι θα ακυρωθούν».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στην Οζκάν για να της «εκφράσει τις ευχές του» μετά την επιστροφή της, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Ιμπραήμ Καλίν, κρίνοντας πως η κράτησή της στο Ισραήλ ήταν «αβάσιμη».
Από την πλευρά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η Οζκάν, μόλις προσγειώθηκε, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς υπήρξε «τόσο ευγενικός επιδεικνύοντας τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεσή της».
Σχολιάζοντας την απόφαση αποφυλάκισης της Οζκάν, Ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημείωσε:
«Υπήρξε μια σειρά παραγόντων που καθόρισαν αυτήν την απόφαση, μεταξύ αυτών ο χρόνος που ήδη πέρασε υπό κράτηση και το γεγονός ότι οι κατηγορίες δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρές».
Ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει εάν ενδεχομένως ασκήθηκαν διπλωματικές πιέσεις εκ μέρους της Άγκυρας.
Η Οζκάν προσήχθη και τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα, λίγο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την πατρίδα της έπειτα από μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.
Κατηγορήθηκε από τις ισραηλινές αρχές ότι βοήθησε στην παράνομη μεταφορά χρημάτων και δεμάτων προς τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση στο Ισραήλ και σε χώρες της Δύσης, όχι όμως η Τουρκία. Ο δικηγόρος της Οζκάν απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες και, πιθανώς, πολιτικά υποκινούμενες.
Η Σιν Μπεθ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ ανέφερε ότι η Οζκάν «αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και αποφασίστηκε να της ζητηθεί να φύγει από τη χώρα αμέσως».
Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν τις τελευταίες εβδομάδες την ανησυχία των αρχών της χώρας περί απόπειρων της Τουρκίας να αυξήσει την επιρροή της στην Ιερουσαλήμ, διαμέσου φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Παλιά Πόλη.
localStorage.clear();
Πηγή