Μέρισμα και κοινωνικά επιδόματα μπαίνουν στο τραπέζι του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.
Παρά τις δύο μεγάλες αρρυθμίες που έβγαλε o πρώτος έλεγχος, δηλαδή τις μειωμένες εισπράξεις από τους άμεσους φόρους και τις μικρές ταχύτητες στην υλοποίηση των μνημονιακών δράσεων (φτάνουν μόλις το 19%), οι τέσσερις εκπρόσωποι των πιστωτών κράτησαν χαμηλούς τόνους και ήταν διαλλακτικοί περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το καλό κλίμα συνεργασίας βοήθησε στο να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ήταν βασικό σε αυτές τις συζητήσεις.
Σήμερα, τελευταία ημέρα που οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκινάει από τις 8:30 το πρωί όπου στο τραπέζι θα βρεθεί το θέμα των αγορών προϊόντων ενώ μετά από μια ώρα στις 9:30 θα εξετασθούν ξανά τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο πρώτος γύρος των επαφών θα ολοκληρωθεί με μια σύνοψη των θεμάτων που άνοιξαν τις ημέρες αυτές και των ζητημάτων που μένουν σε εκκρεμότητα για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Το κουαρτέτο θα ξανάρθει τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μεσολαβήσει ικανή πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την άμεση ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Τότε θα συζητηθεί και το θέμα του μερίσματος που αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» αυτής της διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι ήδη οι δανειστές έχουν εμφανιστεί αρνητικοί στο ενδεχόμενο επανάληψης κινήσεων ανάλογων με τις περσινές, προκρίνοντας τη διάθεση του όποιου υπερπλεονάσματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και στην εκκαθάριση νέων συντάξεων.
Κοινωνικά επιδόματα
Μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές στην επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα θα είναι τα κοινωνικά επιδόματα. Με μαχαίρι απειλούνται τα οικογενειακά επιδόματα και ειδικότερα το επίδομα που χορηγείται στους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
Για το 2018, υπάρχουν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου 3,5% του ΑΕΠ με βάση τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εσοδα και δαπάνες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και πιθανότερο θεωρείται πως θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις στα μεγέθη που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2018 με την κατάθεσή του στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Στο εννεάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει μεγάλες αστοχίες στις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους που φτάνουν τα 951 εκατ. ευρώ.
Ολα αυτά θα αξιολογηθούν από τους δανειστές και όταν ξανάρθουν στην πρωτεύουσα θα δούμε και το πραγματικό τους πρόσωπο στο πιθανό σενάριο για πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό του 0,4% με 0,5% που θεωρητικά έχει μείνει ανοιχτό για το 2018 και εμποδίζει την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% τον επόμενο χρόνο.
localStorage.clear();
Πηγή