Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024

Το ΠΑΣΟΚ το ξανασκέφτεται για την ψήφο των αποδήμων

Προβληματισμός και δεύτερες σκέψεις επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ ως προς την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων.

Κορυφαίες πηγές της Χ. Τρικούπη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους μετά την ενημέρωση που είχαν οι κ.κ. Δ. Μάντζος και Παν. Δουδωνής από την ηγεσία του υπ. Εσωτερικών (Ν. Κεραμέως, Θ. Λιβάνιος) ως προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενημέρωση απεδείχθη ότι η κυβέρνηση φέρνει εκ νέου την ίδια και απαράλλαχτη νομοθετική πρωτοβουλία παρά το γεγονός ότι – σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργίες (πχ δικαίωμα ακόμη και σε όσους έχουν μεν ελληνικό διαβατήριο αλλά δεν μιλούν ελληνικά, προβλήματα με την απόσταση των εκλογικών κέντρων κλπ). Στις δε παρατηρήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ η απάντηση ήταν, όπως αναφέρουν, «τώρα που υπάρχει το momentum να περάσει αυτό το νομοσχέδιο και στην πορεία θα τα δούμε όλα». «Άρα πάμε σε σαλαμοποίηση του νόμου; Τι θα πει θα τα δούμε αργότερα;» διερωτώντο υψηλόβαθμα στελέχη του Κινήματος.

Ψήφος Αποδήμων: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για άρση των περιορισμών -5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Συνάντηση Κεραμέως με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων

Διατύπωναν μάλιστα την υποψία ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει τις βασικές αλλαγές με ευρεία πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και τις υπόλοιπες «ακανθώδεις» να αρκεστεί στην απλή πλειοψηφία ώστε να έχουν ισχύ από τις μεθεπόμενες. «Αν πρόκειται για παιχνίδια εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, εμείς δεν θα μετέχουμε» έλεγαν χαρακτηριστικά. Με το θέμα θα ασχοληθεί προσωπικά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επέστρεψε από την Κρήτη, ώστε να διαμορφωθεί η τελική στάση που θα κρατήσει το κόμμα κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Χθες, Τετάρτη, ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση είχε ταχθεί θετικά υπέρ μιας ρύθμισης που επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, χωρίς εμπόδια. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, θα έπρεπε, πριν ανοίξει το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, να κάνει μία γενναία αυτοκριτική γιατί ο προηγούμενος νόμος -παρότι ψηφίστηκε από μια ευρύτατη πλειοψηφία 291 βουλευτών- δεν λειτούργησε στην πράξη, με αποτέλεσμα την πολύ μικρή προσέλευση των απόδημων συμπατριωτών μας στη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Και αυτή η μικρή συμμετοχή δεν οφείλεται μόνο στις περιοριστικές ρυθμίσεις του νόμου, αλλά και σε καθυστερήσεις και αστοχίες της κυβέρνησης όσον αφορά στην ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αντίστοιχη ενημέρωση που είχαν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο, είπε «όχι επί τις αρχής» στο εν λόγω νομοσχέδιο προκαλώντας την αντίδραση του ΥΠΕΣ που διερωτήθηκε αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ψηφίζουν μόνο 18.000 ή πολλοί περισσότεροι απόδημοι.


Πηγή