Tην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ να αναδιαμορφώσει ένα πολύπλοκο σύστημα αριθμητικού προσδιορισμού των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, εξουσιοδότησε o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, οι επικριτές της απόφασης αυτής υποστηρίζουν ότι δίνει τη δυνατότητα στο Λευκό Οίκο να διαχειρίζεται αναλόγως των πολιτικών συγκυριών τις αποφάσεις για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, καθιστώντας ασαφή τον πραγματικό αριθμό των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αποσταλεί.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την παραχώρηση της εξουσιοδότησης από τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι επί της παρούσης δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών. Παράλληλα, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία τονίζει ότι εξακολουθεί να ισχύει η κεντρική στρατηγική υποστήριξης των τοπικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις η διάθεση αμερικανικής βοήθειας και υποστήριξης στις παραστρατιωτικές ομάδες, έχει αποτρέψει την ανάγκη ανάπτυξης μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στα πολεμικά μέτωπα, όπως αναφέρει το reuters.
Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο Τραμπ αισθάνεται πιο άνετα δίνοντας στη στρατιωτική διοίκηση μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με τις εξελίξεις πεδία των μαχών, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ, στο άμεσο μέλλον.
Το σύστημα διαχείρισης του στρατιωτικού προσωπικού (Force Management Level System -FML) εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να επιτηρεί τις αποφάσεις των στρατιωτικών, αναφορικά με την αριθμητική οροφή των στρατιωτών στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αύξανε περιοδικά τα επίπεδα FML, αναλόγως των αναγκών που προέκυπταν από την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ και τη Συρία.
Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί των Αμερικανών στρατιωτών στα παραπάνω πολεμικά μέτωπα (Συρία, Ιράκ) δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις απόψεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι ανάγκες καλύπτονται από την περιοδική αποστολή στρατιωτικών μονάδων κατά περιόδους από τις ΗΠΑ ή από την πρόσληψη ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες καλύπτουν κατά διαστήματα τις αμυντικές ανάγκες που προκύπτουν.
Τα επίσημα στοιχεία FML αναφέρουν ανάπτυξη 5.262 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και 503 στη Συρία, με τον πραγματικό αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στις δύο χώρες να είναι περίπου κατά 2.000 στρατιώτες μεγαλύτερος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούνται στην Ουάσιγκτον.
Όπως τονίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις προκειμένου νa αποφασίσει για τα αριθμητικά επίπεδα των στρατιωτών που απαιτούνται στη Συρία και το Ιράκ, ενώ η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της απλούστευσης της διαδικασίας ενημέρωσης τόσο του Κογκρέσου, όσο και της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Οι υποστηρικτές της απόφασης του προέδρου Τραμπ τονίζουν ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο συγκεκριμένο θέμα από τον Λευκό Οίκο στο αμερικανικό Πεντάγωνο θα ενισχύσει την ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων προκειμένου ν΄ αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες που προκύπτουν στα πεδία των πολεμικών συγκρούσεων.
Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του συστήματος FML μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση των αμυντικών ισορροπιών, στη Συρία, αλλά και το Ιράκ. Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σάντρ ζήτησε από την κυβέρνηση στη Βαγδάτη την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των συμμάχων τους από το Ιράκ μόλις ολοκληρωθεί η μάχη της Μοσούλης και η ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, τόσο η Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον αφήνουν να εννοηθεί ότι συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, ενώ μένει ν’ αποφασιστεί το αριθμητικό της μέγεθος.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του, υποστηρίζει την προσεχτική διαχείριση των πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος αλλά και την στρατηγική ανάπτυξης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων, καθώς ό,τι δημοσιοποιείται μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο ν’ ανησυχεί για την αύξηση της επιρροής που ασκεί η Τεχεράνη στη Βαγδάτη, ενδεχόμενο που θα ενισχυθεί στην περίπτωση μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Στη Συρία, το αριθμητικό μέγεθος της δύναμης των Αμερικανών στρατιωτών, εξαρτάται από τη φύση των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά κι από την πορεία διαμόρφωσης των σχέσεων και των αμυντικών συσχετισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επί του συριακού εδάφους.
Πηγή