Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Τσίπρας: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα, απομείωση του χρέους τώρα

Με θερμά λόγια για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια ομιλία με αναφορές το χρέος, την πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. αλλά και τη δικτατορία στην Ελλάδα και την αναφορά Κλίντον κατά τη διάρκεια της δικής του επίσκεψης στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο Ομπάμα «επέλεξε την Αθήνα που γέννησε τη Δημοκρατία για το τελευταίο ταξίδι του, έναν από τους τελευταίους σταθμούς του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο».

«Και στη δική μας χώρα που στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις συσσωρεύσαν ένα βαρύ φορτίο», ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός και παρατήρησε πως «ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός έχει χύσει αίμα έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν πρόεδρο που υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, που εργάστηκε για την κλιματική αλλαγή, για το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που συνέβαλε για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Έναν πρόεδρο του απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν άλλο δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε. Σήμερα τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά», ανέφερε και μίλησε για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας. «Ενώ στην Ε.Ε. με τη λιτότητα οι ευρωπαϊκές οικονομίες έμειναν εγκλωβισμένες στη στασιμότητα με ανυπολόγιστα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ομπάμα μίλησαν και για τις οικονομικές προκλήσεις. «Αν δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση», τόνισε.

«Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι κοινωνίες λεπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση», ανέφερε ακόμη και παρατήρησε πως η διεθνής κοινότατα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα το 1953 όταν με τη στήριξη των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας, συνδέοντάς το με ρήτρα ανάπτυξης. «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

«Η Ελλάδα και ο λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε τα προβλήματα. Σε 4 χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε το 2004 στο 27%. Σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Φέτος έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αργά αλλά σταθερά μειώνουμε την ανεργία αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πριν από έναν χρόνο κληθήκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις», τόνισε και μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά Ομπάμα «εκείνες τις κρίσιμες ώρες», κάνοντας λόγο για «ηθική και πολιτική στήριξη στην κυβέρνησή μου».

«Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητά. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούμαστε και ο χρόνος είναι τώρα!», υπογράμμισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η παρουσία του Ομπάμα στην Αθήνα έχει ένα συμβολισμό αυτή την κρίσιμη στιγμή καθώς αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης. Έκτοτε προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.


Πηγή