Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς διάλογο

Τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρατηρώντας πως ο διμερής διάλογος υψηλού επιπέδου έχει ενταθεί, έδωσε έμφαση στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε επίπεδο Προέδρου, πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χωρίς διάλογο» διαμήνυσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα μας εν μία νυκτί».

Ο κ. Τσαβούσογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, είπε πως οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τα θέματα με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο και ότι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες από την επίσκεψη.

Αναγνώρισε επίσης πως υπάρχουν καλοί και σταθεροί μηχανισμοί διαλόγου προκειμένου να διευθετηθούν τα διμερή προβλήματα και τόνισε πως η έμφαση πρέπει να δίνεται στη θετική ατζέντα και στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της ενημέρωση των δημόσιων ακροατηρίων των δύο χωρών, με θετικό τρόπο από τα ΜΜΕ, για τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Επόμενος σταθμός των διμερών σχέσεων είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, το πρώτο μισό του 2018 στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως η Τουρκία αναμένει τις ελληνικές προτάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, υποστηρίζοντας πως όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. «Πρέπει να διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αποτυπώνοντας τη βούληση της τουρκικής πλευράς, ανέφερε: «Θέλουμε το Ανώτατο Συμβούλιο να ολοκληρωθεί με χειροπιαστά αποτελέσματα».

Εστιάζοντας στη διμερή ατζέντα των συζητήσεων, έκανε λόγο για μεγάλα σχέδια στον τομέα των μεταφορών. «Η ατζέντα περιλαμβάνει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, τη σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή διάβαση Κήπων – Ιψάλα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσαβούσογλου και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στο περιθώριο του Ανώτατου Συμβουλίου, λέγοντας πως θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες των δύο χωρών να αναζητήσουν τρόπους και μέσα ώστε να διευρύνουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση της πολιτισμικής συνεργασίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί, όπως είπε, «να μεταφερθεί μια δίκη που εκκρεμεί, και συνδέεται με ένα βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους, από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία, με βάση και την παράκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη, διανύει περίοδο περισυλλογής μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση πως νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορεί να έχουν μια επιτυχία μόνο αν «η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της» και εκτίμησε πως δεν βλέπει πως «μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον». Υποστήριξε μάλιστα πως «νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στην αποτυχία».

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα σχεδιάσει η Τουρκία να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε επιγραμματικά στο εγγύς μέλλον. Συνεχίζοντας στο πλαίσιο των ενεργειακών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μονομερείς τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε την τουρκική θέση, ισχυριζόμενος συγκεκριμένα: «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί». Προσέθεσε πως η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».

Σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Τσαβούσογλου είπε, μεταξύ άλλων, πως σε αυτό το μέρος της Μεσογείου η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής, με βάση την αρχή της ισότητας και σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο. Επανέλαβε τη γνωστή θέση της τουρκικής πλευράς πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών, αποδίδοντας την αιτία στην «πρόσφατη επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ», όπως είπε και επισήμανε πως η Τουρκία έχει λάβει αναφορές για εκτοπισμό πολιτών από την περιοχή.

localStorage.clear();


Πηγή